Svjetski dan potrošača, a potrošača sve manje

Svjetski dan potrošača posebnu pozornost privlači u vrijeme krize kada je potrošača sve manje, piše dnevnik.hr

Svake godine obilježavanje ovog dana koristi se za pokretanje različitih kampanja koji se tiču problema potrošača. Iako je prvi put obilježen 15. ožujka 1983. još uvijek je to proslava solidarnosti unutar međunarodnog pokreta potrošača koji ima zadatak promovirati prava svih potrošača, zahtijevati poštovanje i zaštitu tih prava te protestiranje protiv zloupotreba tržišta.

Potrošačima u Hrvatskoj svake je godine sve teže, pokazali su to rezultati nekoliko istraživanja. Tako veliki dio građana više od polovice dohotka troši na vraćanje kredita, a ovrhe i gomile opomena zbog nemogućnosti da plaćaju svoje obveze za mnoge su postale svakodnevica. Iako su potrošači ugroženi ni tržištu nije puno bolje jer svi skupa bore se za opstanak. U cijeloj priči dolazi do kršenja prava potrošača, a trgovci kao da se vode onom da cilj opravdava sredstvo.

Iako ovise jedni o drugima jasno je da su potrošači uvijek u težoj poziciji i pitanje je samo koliko dugo će moći nositi teret krize. Da li će pronaći izlaz i bez dodatnog zaduživanja te u stalnoj potrazi za novim proizvodima na policama supermarketa naći idealan omjer između cijene i kvalitete. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox