Tanja Pureta: Tajnica-važna karika interne komunikacije u tvrtki

Na početku predavanja Tanja Pureta je naglasila da su tajnice vitalni dio svake organizacije ili tvrtke. Interna komunikacija je kao živčani sustav organizacije i prenosi informacije. Cilj interne komunikacije je jasno i motivirajuće komuniciranje kako bi svima u svakom trenutku bilo jasno što tvrtka radi, koja je njena svrha, što želi postići i na koji to način radi, rekla je Pureta.

 

Menadžment stalno treba podsjećati djelatnike na ove stvari kako bi postojala snažna ideja organizacije i kako bi interna komunikacija bila svima jasna.  Ljudi vole raditi u organizaciji koja ima smisla jer se mogu poistovjetiti s njom i pronaći smisao vlastitog rada. Važno im je znati što i kako raditi jer imaju veću kontrolu nad svojim učinkom te veći osjećaj sigurnosti, a treba  im i povratna informacija o njihovom radu, naglasila je Pureta.

Koje su komunikacijske mreže u organizaciji?

Formalne mreže su one gdje se zna tko s kime komunicira i na koji način, tko koga treba potpisati i drugo. Bez ove mreže i organizacija bi bila u kaosu. Zatim postoje centralizirane i decentralizirane mreže. U centraliziranoj mreži na jednoj osobi je odgovornost i ona odlučuje, ovaj tip prevladava u manjim organizacijama.  Decentralizirane mreže zahtijevaju individualne osobe i ove mreže su dobre za kompleksne zadatke, a odgovornost je podijeljena.  Dva su tipa komunikacije: vertikalna i horizontalna. Vertikalna ide od direktora prema nižim pozicijama organizacije, a može ići i u suprotnom smjeru. Horizontalna komunikacija odvija se između dvije osobe na istoj razini, a osnova je za timski rad i uobičajene poslovne procese.

Postoje i neformalne mreže koje su posebno jake u organizaciji gdje se ne zna koji je cilj i što radi organizacija. Glavna joj je funkcija održavanje socijalnih odnosa i to je mreža za širenje glasina, a vrlo često i funkciju i potpore među zaposlenicima, rekla je Pureta.

 

Problemi u internoj komunikaciji

 

Organizacije koje nemaju jasno definiranu misiju i cilj organizacije

Organizacije koje nemaju jasno definiranu strategiju interne komunikacije

Menadžment okrenut isključivo zadacima, a ne ljudima

Menadžeri koje ne razumiju da je komunikacija važna za motivaciju zaposlenika

 

 

Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox