Tehnologije koje će nam promijeniti budućnost

Ušli smo u novo desetljeće, zbrojili pozitivne i negativne doživljaje starog, a sada se pitamo što nas čeka u budućnosti? Donosimo popis nekih novih tehnologija koje će nam promijeniti istu.


Biometrika

Banke će, primjerice, uvesti sustave sigurnosti putem otiska prsta i prepoznavanjem glasa ili lica za svoje online i mobilne korisnike. Taj će način postati uobičajen za postizanje sigurnosti, a i mnogi korisnici su ga već danas spremni prihvatiti.

Samovozeći automobili

General Motors je ''izbacio'' prototip EN-V, koji je velik i teži trećinu današnjeg prosječnog automobila, zahvaljujući električnom i punjivom sustavu energije. Ne postoji tank za gorivo, a ima ugrađen sustav navigacije kako bi mogao voziti sam i pritom izbjeći druge automobile.

Osobni bar kodovi

Digitalni kod na poslovnoj kartici omogućit će prijenos podataka direktno u ''pametne telefone'' ili druge mobilne uređaje, osiguravajući pritom ispravne telefonske brojeve i točan pravopis. Ovaj će sustav pogodovati marketingu, budući da će omogućiti kupcima ''skidanje'' podataka o prizvodima, ''zavirivanje'' u menije u restoranima i slične potrošačke aktivnosti.

Novi tretmani raka

Genetski napredak ide puno dalje od tek običnih tableta. Uzmite, primjerice, Oncotype DX – test koji je razvijen kako bi se identificirao rak dojke te kako bi se na svakom pojedinačnom pacijentu otkrio je li agresivan ili je izlječiv te je li kemoterapija zaista najbolji izbor. Osim ovog, razvit će se i drugi testovi za različite podvrste iste bolesti koje će omogućiti izbjegavanje nepotrebne boli, ali i medicinskih troškova.

Novi lijekovi

Genetsko testiranje revolucionira medicinu, dajući doktorima i pacijentima racionalnije izbore. Koristeći informacije iz gena, doktori će ''spariti'' pacijente i terapiju koja će biti najuspješnija. Mapiranje gena ubrzat će razvoj lijekova te ih učiniti jeftinijima. Sve to moglo bi označiti bolje rezultate za zdravlje, ali i velike uštede u zdravstvu.

Moć je na krovu

Riječ je o solarnim krovnim sustavima, koji nude velike prednosti nad konvencionalnim solarnim panelima. Osim što je manje prostran, on je fleksibilan i atraktivan te može prekriti cijeli krov (uključujući i nepravilne prostore) kako bi se ''uhvatilo'' što više energije.

Vrijeme je za pilulu

Praksa pokazuje kako većina ljudi zanemaruje svoje zdravlje. Tako i kad je bolest u pitanju zanemaruje se propis doktora o uzimanju lijekova. Za one koji se ne pridržavaju liječnikovih uputa dolazi jedno tehnološko rješenje. Poklopac bočice s lijekovima će svaki put emitirati pulsirajuće narančasto svijetlo popraćeno zvučnim signalom u vrijeme kada pacijent treba konzumirati taj lijek. Ukoliko se poklopac ne otvori, utoliko će se aktivirati elektronički poziv ili e-mail.

U novom nas desetljeću očekuju mnoga nova iskustva i tehnologije. Pozitivne i negativne karakteristike i stavove uz to razdoblje zbrajat ćemo nekom drugom prilikom.

Autor: Sonja Jajčević

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox