Tračak nade iz Escade: Hrvatski tekstilci uz bok Bossu i Gucciju

Stanje u tekstilnoj industriji već je duže vrijeme jako loše, pa su se tako tekstilni radnici nerijetko našli na ulici, a njih je zamijenila jeftinija radna snaga te je, osim toga, kineski tekstil preplavio prodavaonice, piše vjesnik.hr. Iako bez nade u bolju budućnost, tekstilcima se ukazao tračak svjetlosti na kraju tunela.

 

Naime, na poziv njemačke modne kuće Escada održan je sastanak predstavnika važnijih europskih modnih kuća poput Bossa, Guccija, Windsora, Renea Lezarda, Schumachera, ali i tekstilnih kuća koje još djeluju u našem okruženju, slovenskih Mure i Aprila, makedonskog Okitexa te hrvatskih tvrtki Krateksa, Estarea Cultoa i Modeksa. Cilje je bio dogovoriti udruživanje u europski grozd za područje razvoja i proizvodnje ženske mode, piše vjesnik.hr.

Za hrvatske tvrtke to označava smanjenje troškova svih uključenih u tvrtki zbog nabave na jednom mjestu te ujednačeniju i kvalitetniju proizvodnju. Estare Culto nije bio spreman komentirati navedeno, ali u Krateksu su potvrdili da razmišljaju o uključenju u ovaj europski projekt budući da s nekima od ovih kuća ionako već surađuju. Svoje nade u to ulaže Modeks, koji se nalazi pred stečajem, a koji se nada pozitivnom pomaku i sigurnijim poslovima.

Nakon svih priprema, u Njemačkoj bi se trebalo osnovati udruženje High End Fashion Cluster koje bi povezalo sve europske modne kuće što proizvode ženski odjeću. Kako stvari sada stoje, na pomolu je dobar europski posao koji bi mogao uroditi plodom te vratiti povjerenje u ovu industrijsku granu koja će kupcima omogućiti kvalitetnu robu. (SJ)

 

Izvor: www.vjesnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox