Traženje posla je posao s punim radnim vremenom

U organizaciji časopisa i news portala Poslovni savjetnik u zagrebačkom Avenue Mallu 29. i 30. siječnja (subota i nedjelja) od 17.00 do 18.30 sati održat će se javna edukativna manifestacija pod nazivomKako do posla“.

 

U vrijeme krize, propasti mnogih tvrtki i nekoliko stotina otkaza dnevno, pitanje zaposlenja nameće se stalno zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Ono nije više preokupacija samo gospodarstvenicima nego i političkoj eliti države koja je svjesna ukoliko ne odveže taj gordijski čvor, ni sama neće imati budućnost. Jer pravo na rad – je osnovno pravo čovjeka u suvremenom društvu. Prema prognozama analitičara u Hrvatskoj će nezaposlenost nastaviti rasti i idućih mjeseci, a lako je moguće da će u veljači ili ožujku na Zavodu za zapošljavanje biti evidentirano između 340.000 i 350.000 osoba.

I dok državni vrh smišlja strategiju i polako vuče poteze koji bi trebali zaustaviti negativan trend prelaska razine od skoro 320.000 nezaposlenih hrvatskih građana Poslovni savjetnik odlučio je pomoći nezaposlenima u obliku besplatne edukacije pod nazivom „Kako do posla“.

Tijekom dva dana vrhunski stručnjaci iz prakse educirati će posjetitelje o tome kako napisati dobar životopis i molbu za posao, gdje konkretno tražiti posao, kako se pripremiti za selekcijski intervju,  kako se odjenuti za intervju, kako se izdvojiti iz gomile kandidata, kako pokazati motivaciju za posao, verbalna i neverbalna komunikacija, koja su neetična pitanja na razgovoru za posao, te će ih naučiti zašto da zaposle baš njih. Gosti predavači manifestacije su Jasmina Bjelica, Gordana Kastrapeli, Andreja Marcetić, Jasna Belamarić, Marija Novak Ištok i Igor Milinović, dok je voditeljica programa Sanja Hrvojević Beganović.

U Hrvatskoj do dobrog posla najčešće preko veze ili preporuke

 

Prema analizi stručnjaka s tržišta rada, iako se osjeća generalni pad potražnje za zaposlenicima, još uvijek se nudi veliki broj otvorenih pozicija. Uglavnom se traže profesionalci nižih i srednjih razina u prodajnoj branši i drugim ekonomskim zanimanjima, dok se osjetno smanjio broj otvorenih viših pozicija u menadžmentu.

Gotovo svaki stručnjak s tržišta rada također napominje kako je za nezaposlene osobe koje otežano pronalaze nove pozicije najvažnije povećanje vlastite konkurentnosti na tržištu rada. Jer ulaganje u obrazovanje je dugoročno isplativa investicija.

Časopis Poslovni savjetnik u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago prošle godine je proveo internetsko istraživanje na temu „Kako se u Hrvatskoj dolazi do posla“.  Ispitanici smatraju kako su veze, stručnost, pristanak na jeftiniji rad ispod minimuma, pa čak i mito, tehnike kojima se građani služe i na koje se odlučuju ne bi li uspjeli i dobili posao.

Čak 62 posto ispitanika smatra da građani u Hrvatskoj najčešće do posla dolaze preko veze, dok ih 20 posto smatra da se do posla dolazi trudom i dokazivanjem. Zanimljivo je s druge strane kako 32 posto ispitanih misli da je do svoje sadašnje pozicije u tvrtki došlo radom i zalaganjem, a 25 posto izjavilo ih je kako su uspješno prošli na natječaju za posao.

Ova edukacija održava se upravo za one posjetitelje koji se redovno javljaju na natječaje za posao, idu na selekcijske intervjue i posao traže isključivo vlastitim trudom i zalaganjem ma koliko god to teško i mukotrpno bilo. Smatramo kako ih treba nagraditi i pomoći im u njihovim nastojanjima da se čim prije zaposle, stoga smo im i omogućili ovu besplatnu edukaciju - kaže Sandra Mihelčić, glavna urednica i direktorica Poslovnog savjetnika.

 

35.000 kn „najsretnijim nezaposlenim“ posjetiteljima

Nekima od „najsretnijih nezaposlenih“ posjetitelja poklonit će se i vrijedne nagrade u vidu besplatne edukacije u iznosu od čak 35.000 kn uz potporu Alana Žepeca, Kristine Horbec, Gordane Kastrapeli, Mladena Jančića, Inge Lalić i Barbare Samardžije. Omogućit ćemo im da se nakon same manifestacije dodatno educiraju iz područja komunikacijskih, prodajnih i prezentacijskih vještina, druženje s life coachom, a za one koji žele u vlastiti poduzetnički pothvat savjetom ćemo pomoći da to i učine - zaključuje Sandra Mihelčić.

Cijela manifestacija održava se pod medijskim pokroviteljstvom radijske mreže Soundset i Business.hr-a. (PS/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox