Tražiti preporuku od bivšeg poslodavca? Pa ako baš ne moram...

Kada odlazite raditi u novu tvrtku, možda će vam zatrebati preporuka bivšeg poslodavca. Neki će ju dobiti bez poteškoća, a nekima će taj zahtjev biti i odbijen. Pa ipak, istraživanje portala Moj Posao pokazuje da vam u Hrvatskoj u gotovo 50 posto slučajeva ona neće niti trebati.

 

Oko 40 posto ispitanika reklo je da novi poslodavac preporuku nije niti tražio, a neki ističu i da im to niti ne treba jer se jako dobro znaju predstaviti sami. Oni dakle od svog poslodavca preporuku nikada nisu niti tražili, naročito iz razloga što bi mu time dali do znanja da planiraju promjenu posla, a neki nisu niti bili u dobrom odnosu sa šefom.

Oko 31 posto ispitanika tražio je preporuku i dobio ju bez ikakvih problema jer su bili savjesni u radu ili u dobrim odnosima s poslodavcem. Kod nekih industrija to je uobičajena praksa pa tražiti preporuku nije nikakav problem.
Nema pravila kada je u pitanju „tko“ će napisati preporuku jer to može napisati sam poslodavac, a može i potpisati ono što radnik sam napiše.Ovo potonje je odlična solucija jer samo možete napisati kako se želite predstaviti, naravno sve u realnim okvirima.

Za razliku od zaposlenika kojima je poslodavac samoinicijativno napisao preporuku ili ju pak bez problema dao na zahtjev, 29 posto ispitanika imalo je poteškoća s dobivanjem preporuke i to uglavnom zbog povrijeđenosti poslodavca njihovim odlaskom. Neke tvrtke nemaju praksu davanja preporuka (ili barem tako kažu), a bilo je i slučajeva kada je poslodavac namjerno radnika ocrnio pred novom tvrtkom samo kako ne bi otišao. (MJ)

 

Izvor: www.moj-posao.net

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox