Trećina ispitanika ima nekretnine za odmor

Gotovo trećina, ili 31 posto, sudionika istraživanja, koje je proveo CentarNekretnina, posjeduje nekretninu za odmor koja je u njihovom ili vlasništvu njihovih roditelja, a većinom se radi o nekretninama na obali.

 

Ovisno o načinu stjecanja nekretnine u 50 posto slučajeva riječ o nasljedstvu, 26 posto ispitanika je nekretninu izgradilo na kupljenom zemljištu, a 24 posto ih je kupilo već sagrađenu. Prema veličini objekta, najviše ispitanika (36 posto) posjeduje nekretninu do 60 četvornih metara.

Polovica ispitanika kao razlog posjedovanja nekretnine za odmor navodi želju za boravkom u vlastitom prostoru, te ih 48 posto gleda na posjedovanje nekretnine kao na investiciju, a ne na trošak. Također, njih 59 posto tvrdi da im nekretnina za odmor ne predstavlja veće financijsko opterećenje i smatraju da je to još uvijek povoljnije od plaćanja smještaja za odmor.

 

84 posto ispitanika namjerava ići na ljetovanje ove godine

Neodlučnih je 9 posto, dok svega 7 posto ne namjerava ići na ljetovanje. U najvećoj mjeri na ljetovanje planiraju ići ispitanici s mjesečnim neto primanjima iznad 8.000 kuna. Pritom 77 posto ispitanika ljetovanje planira provesti u Hrvatskoj, a 19 posto u inozemstvu.

Što se tiče trajanja odmora, ispitanici će za ljetovanje u najvećoj mjeri odvojiti dva tjedna.

Prema vrsti smještaja, 70 posto će odmor provesti u privatnom smještaju, bilo vlastitom bilo iznajmljenom ili kod prijatelja ili obitelji. Četvrtina ispitanika (23 posto) na ljetovanje će u hotel, a 11 posto u vilu ili aparthotel, a njih svega 9 posto planira kampiranje.

Gotovo dvije trećine ispitanika ( 64 posto) novac za ljetovanje skupilo je štedeći. Svega 15 posto će ljetovanje plaćati kreditnom karticom, a 10 posto će plaćati na rate. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox