Trnovit put: Europski lideri počeli su kao čistači, vatrogasci i - špijuni

Američki portal Business Insider pozabavio se karijerama današnjih europskih lidera. Neki od njih prošli su zaista trnovit put, a radili su svašta: kao čistači, vatrogasci, stujardese, a neki su bili i u zatvoru, piše Business.hr.

U članku se spominje aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović za kojeg piše kako se prije politike bavio glazbom i pravom te kako je snimio 45 glazbenih kompozicija i napisao 85 pravnih članaka. Za srpskog predsjednika Borisa Tadića, američki novinari pišu kako je u mladosti igrao vaterpolo za VK Partizan, no prestao je zbog ozljede.  Prije politike, Tadić se bavio kliničkom psihologijom. Za francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya,  američki portal piše da je radio ako čistač za francuske vojne snage dok je služio vojni rok.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič stvarno je daleko dogurao. Naime, u mladosti je bio u zatvoru zbog krađe i pljačke, a radio je i kao plinski mehaničar. Bugarski premijer Bojko Borisov radio je kao vatrogasac i tjelohranitelj. Osnova je zaštitarsku tvrtku, a u politiku je ušao nakon pada komunizma u Europi.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan odrastao je u siromašnoj obitelji, a kruže priče kako je za vrijeme školovanja prodavao limunadu i sjemenke na ulicama Istanbula.

Premijerka Islanda Johanna Sigurdardottir radila je kao stujardesa.  Poljski premijer Donald Tusk karijeru je započeo kao ličilac dimnjaka, a kaže da je interes za politiku počeo pokazivati od svoje 13. godine kad je vidio da policija tuče radnike u štrajku.

Šlag za kraj je ruski premijer Vladimir Putin koji je prije ulaska u politiku 17 godina bio agent KGB-a. (jk)

 

Izvor: www.business.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox