Trojica su "pala" zbog afere Daimler

Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. U kratkoj izjavi za Hinu Borovec je potvrdio da ih se sumnjiči za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila.

 

Borovec nije želio reći gdje su uhićeni i koja im se točno kaznena djela stavljaju na teret. Otkrio je tek da je riječ o slučaju koji nije u nadležnosti USKOK-a pa će se voditi po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Hrvatski dio afere odnosio se na nabavku vatrogasnih vozila, a prema pisanju medija isplaćeno je oko četiri milijuna eura mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano od 2003. do 2007. godine

Žapčić i Vuković suvlasnici su tvrtke IM Metal koja je osim u poslu s vatrogasnim vozilima postala poznata i po proizvodnji oružja. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox