Tužba protiv nedodirljivih: Demokrati i republikanci zajedno protiv Obame

Dvostranačka skupina američkih kongresnika u srijedu je u saveznom sudu podnijela tužbu protiv predsjednika Baracka Obame zbog poduzimanja vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa. Deset članova Predstavničkog doma Kongresa potpisalo je tužbu u kojoj se kaže da je Obama prekršio ustav zaobilazeći Kongres.

 

Rezolucija o ratnim ovlastima, donesena nakon američkog povlačenja iz rata u Vijetnamu, propisuje da američko sudjelovanje u borbenim operacijama koje nije odobrio Kongres mora biti prekinuto nakon 60 dana, a postrojbe se moraju povući za 90 dana. Rok od 90 dana ističe u nedjelju.

Tužba, čija je meta i ministar obrane Robert Gates, predstavlja izazov "politici po kojoj bilo koji predsjednik može jednostrano odvesti SAD u rat", izjavio je demokratski kongresnik Dennis Kucinich, jedan od 10 tužitelja. Zatražili smo od suda da zaštiti američki narod od rezultata te ilegalne politike - dodao je Kucinich, pacifist poznat po protivljenju ratovima u Iraku i Afganistanu.

Među tužiteljima su i demokratski kongresnici John Conyers i Michael Capuano te republikanci Walter Jones, Howard Coble i Ron Paul.

Bijela kuća je odgovorila Kongresu da predsjednik Obama ima pravne ovlasti da nastavi američko sudjelovanje u NATO-ovoj operaciji u Libiji, i bez odobrenja zakonodavaca. U materijalima koje je Obamina administracija u srijedu poslala Kongresu, navodi se da aktivnosti američkih vojnih snaga u Libiji ne dosežu "neprijateljstva" u punom razmjeru, nužnom da bi se primjenjivali rokovi iz Rezolucije o ratnim ovlastima.

Dva vodeća pravnika administracije, u svojoj su argumentaciji istakli da američke snage nisu bile u "neprijateljstvima" barem od 7. travnja kada je NATO preuzeo vodeću ulogu u održavanju zone zabrane leta u Libiji, a SAD je preuzeo ulogu potpore, izvijestio je online The New York Times. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox