U Barceloni održana zadnja katalonska korida

Oko 18 tisuća ljubitelja borbi s bikovima u nedjelju navečer je u Barceloni nazočilo zadnjoj koridi u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona kojim se zbog zlostavljanja životinja zabranjuje ta višestoljetna tradicija, javljaju agencije.

Trojica španjolskih matadora usmrtila su tijekom borbi u areni Monumental osam bikova, a posljednji udarac zadao je 28-godišnji katalonski matador Serafin Marin, rodom iz Barcelone, simbolično zaključivši borbe s bikovima u sjeveroistočnoj španjolskoj pokrajini, prenosi AFP. Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbi s bikovima.

Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, a nedjeljna korida u Monumentalu, areni otvorenoj u glavnom katalonskom gradu 1914., trebala bi biti i zadnja u Kataloniji.

Ulaznice su za zadnju koridu bile rasprodane rekordnom brzinom, premda su tako velike posjete Monumentalu posljednjih godina bile iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane. Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na veliki otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog nasljeđa te da se moraju zaštititi i očuvati. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox