U Britaniji svjedočile prve žrtve skandala prisluškivanja

Istraga skandala prisluškivanja u Velikoj Britaniji počela je u ponedjeljak svjedočenjem žrtava među kojima su i roditelji ubijene adolescentice te glumac Hugh Grant, veliki protivnik medijskog zadiranja u privatni život ljudi.

 

Majka ubijene adolescentice Milly Dowler, jedna od žrtava prisluškivanja, ispričala je svoje užasno iskustvo za koje je odgovoran tabloid News of the World.

Kada im je 13-godišnja kći nestala, njezini su je roditelji neprestance nazivali te se spremnik glasovnih poruka njezina mobitela napunio. No detektiv koji je radio za tabloid izbrisao je poruke i time naveo roditelje i policiju na pogrešan zaključak da je djevojčica živa i da je preslušala njihove poruke.

Skandal s prisluškivanjem mobitela Milly Dowler izazvao je političko-medijski potres u Velikoj Britaniji. Vlada je stoga oformila istražno povjerenstvo i donijela preporuke za medije koje su novinari tabloida dočekali na nož tvrdeći da oni samo brane "pravo na informiranje javnosti" po svaku cijenu.

News of the World optužen je da je prisluškivao 5.800 osoba ranih 2000-ih godina kako bi nahranio svoj stroj za razotkrivanje afera. Tu aferu koja je potresla medijsko carstvo magnata Ruperta Murdocha list je platio svojim ukidanjem. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox