U Europi pad prodaje automobila

Prodaja novih automobila u Europi pala je u travnju za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz dvoznamenkaste stope pada u krizom zahvaćenima Italiji i Španjolskoj, izvijestila je Europska udruga proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u travnju u 26 od ukupno 27 članica Europske unije, uz izuzetak Malte, registrirano 1.017.912 novih automobila. U prva četiri mjeseca ove godine registrirano ih je 4.332.342, što je 7,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestila je ACEA.

Na podatke nije utjecao kalendarski faktor budući da je mjesec imao isti broj radnih dana kao i prošlogodišnji travanj Prodaja je porasla samo na britanskom i njemačkom tržištu, za 3,3 odnosno 2,9 posto, dok je u Francuskoj pala 1,9 posto. Italija i Španjolska zabilježile su pak dvoznamenkasti pad prodaje, od 18 i 21,7 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Od siječnja do travnja Njemačka i Velika Britanija uspjele su održati potražnju, uz rast od 1,8 i 1,4 posto, dok je na ostalim glavnim tržištima zabilježen pad u rasponu od sedam posto u Španjolskoj do 17,5 posto u Francuskoj i 20,2 posto u Italiji. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox