U industriji pada prometa, ali rastu narudžbe

Foto: Shutterstock

Hrvatska industrija u studenom lani bilježi pad prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok su nove narudžbe porasle na mjesečnoj razini za 4,8 posto, a na godišnjoj razini za 11,5 posto. 

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u studenom prošle godine u odnosu na listopad pao je za 4,3 posto. Na to je utjecao pad prometa na stranom tržištu za 5,2 posto, dok je na domaćem tržištu promet porastao za 0,4 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad prometa industrije za 4,2 posto, pri čemu je na domaćem tržištu zabilježen pad za 2,4 posto, a na stranom tržištu za 4,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom prošle godine u odnosu na studeni 2011. ukupna je prodaja kapitalnih proizvoda smanjena za 15,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto. Porastao je pak promet trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,8 posto, energije za 9,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto. Kumulativni podaci za jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2011. pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 0,1 posto.

Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u studenom u odnosu na listopad bilježi rast narudžbi za 4,8 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta smanjene za 6,9 posto, dok su za 5,8 posto porasle narudžbe sa stranih tržišta. U odnosu na studeni 2011. narudžbe su porasle za 11,5 posto, na što je utjecao rast narudžbi sa stranih tržišta, za 5,6 posto te porast narudžbi sa domaćeg tržišta, za 13,9 posto. Ukupno su u razdoblju od siječnja do kraja studenog narudžbe porasle za 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox