U Latviji pobijedio lijevi centar uz potporu ruske manjine

Latvijska stranka lijevog centra "Centar harmonije" u kojoj dominiraju pripadnici ruske manjine u toj zemlji pobijedila je na općim izborima u subotu, pokazali su službeni rezultati nakon prebrojavanja više od 97 posto glasova koje je Središnja izborna komisija objavila u Rigi u nedjelju ujutro.

 

Prema tim podacima je Centar harmonije pod vodstvom gradonačelnika Rige Nila Usakova osvojila 28,6 posto glasova, a desno liberalna stranka Jedinstvo trenutnog premijera Valdisa Dombrovskog je s osvojenih 18,64 posto glasova pala na treće mjesto.

Na drugom mjestu je Reformska stranka (ZRP) bivšeg predsjednika Valdisa Zatlersa s 20,69 posto glasova. Zatlers je inicirao prijevremene parlamentarne izbore referendumom, koji je sazvan kako bi se stanovništvo izjasnilo protiv korupcije i utjecaja oligarha na politiku.

Budući da nijedna stranka nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, tijekom noći su i Usakov i dosadašnji premijer Dombrovski najavili da žele otvoriti pregovore sa Zatlersom o formiranju moguće koalicijske vlade. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox