U mjesec dana podneseno 7.748 zahtjeva za legalizacijom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U razdoblju od 15. rujna do 15. listopada ove godine podneseno je 7.748 zahtjeva za legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, što govori da se novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama uspješno provodi i da su građani prihvatili priliku za legalizaciju, ocijenio je na konferenciji za novinare ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. 

Usporedbe radi, Vrdoljak je iznio podatke prema kojima je od stupanja na snagu starog zakona to jest od 10. kolovoza 2011. do 15. kolovoza 2012. godine predano 15.205 zahtjeva. U godinu dana primjene starog zakona prosječno je mjesečno zaprimano 1.583 zahtjeva iz čega proizlazi da je od sredine rujna do sredine listopada zaprimljeno četiri puta više zahtjeva od dotadašnjeg mjesečnog prosjeka, kaže Vrdoljak. Očekuje da će taj broj i dalje rasti s obzirom da je evidentirana 31 tisuća građevina s rješenjem Građevinske inspekcije o uklanjanju, a mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju tih objekata istječe 31. prosinca ove godine.

Očekuje se i daljnji rast broja podnesenih zahtjeva nakon toga roka jer je interes građana vrlo velik te je opravdano očekivati da će mnogi iskoristiti mogućnost legalizacije i podnijeti zahtjev do kraja zakonskog roka to jest do 30. lipnja 2013. godine. Taj se rok odnosi na građevine izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine koje nemaju rješenje o rušenju i koji se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma.

Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati, pa radilo se i o holivudskim glumcima, tajkunima ili političarima, kazao je Vrdoljak. Pozvao je administracije gradova i županija da se što bolje pripreme za očekivani veliki priljev zahtjeva za legalizacijom kako ne bi postale usko grlo njihova rješavanja. Među najuspješnijim lokalnim upravama po postotku izdanih rješenja prema zaprimljenim zahtjevima istaknuo je Grad Bjelovar i Krapinsko-zagorsku županiju, dok su najslabiji Vodnjan, Novigrad i Rijeka.

Pomoćnik ministra graditeljstva Davorin Oršanić izvijestio je da je do sada srušeno 209 objekata bespravno izgrađenih nakon 21. lipnja prošle godine od čega su investitori odnosno vlasnici sami srušili njih 207. Oršanić kaže da se najviše uklanjalo na kontinentu gdje je srušen 231 objekt, a uz more 78. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox