U pretkampanji potrošeno oko 5,5 milijuna kuna, a prvog dana kampanje 2,5 milijuna

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) objavili su danas da su stranke u pretkampanji na oglašavanje u tiskovnim medijima i plakatima potrošile oko 5,5 milijuna kuna, a prvog dana kampanje na oglašavanje u svim medijima potrošile su oko 2,5 milijuna kuna.

 

Prema okvirnoj analizi troškova koju je za TIH i GONG načinila agencija Promocija plus HDZ je u pretkampanji, od 17. listopada do 16. studenog, na oglašavanje utrošio 2.024.799 kuna, a slijedi ga Kukuriku koalicija s utrošenih 1.832.000 kuna, dok su ostale stranke na oglašavanje izdvojili manje od pola milijuna kuna. Prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ je na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna, Kukuriku koalicija 801.420 kuna, a slijede HSS s 60.469 kuna, HSLS s 5.500 kuna te drugi, rečeno je na konferenciji za novinare GONG-a i TIH-a.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić kazao je da će po završetku izborne kampanje usporediti rezultate sa službenim izvješćima stranaka. GONG i TIH su ujedno pozvali političke stranke, nositelje lista i kandidate da u službenoj izbornoj promidžbi poštuju sve odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i predizbornih kampanja.

U tom smislu, kazao je Zelić, trebali bi voditi računa da do 26. studenoga dostave Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) preliminarna financijska izvješća o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe, a do 28. studenog ih objave na svojim internetskim stranicama. Također bi konačna izvješća trebali objaviti u roku od 15 dana od objave službenih rezultata, a u roku od 30 dana od izbora i financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe s podacima o ostvarenim prihodima, izvorima financiranja te o izvršenim troškovima. (Hina)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox