U prvih devet mjeseci zabilježeno 3,2 posto više turista

Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 3,2 posto više turista koji su ostvarili 4 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, prvi su rezultati Državnog zavoda za statistiku.

 

Ukupnim devetomjesečnim porastima fizičkog turističkog prometa znatno su pridonijeli rezultati rujna, u kojem je po podacima DZS-a bilo 10 posto više dolazaka turista i 9 posto više noćenja nego u lanjskom rujnu.

Strani su turisti i u devet mjeseci i u rujnu ove godine u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima nastavili bilježiti poraste.

Njihovih dolazaka u devet mjeseci bilo je 4,3 posto više, a noćenja 5 posto više nego lani, dok ih je u rujnu došlo 11,6 posto više ostvarivši 10 posto više noćenja.

S druge strane, domaći su turisti nastavili bilježiti pad te ih je u devet mjeseci bilo 6,4 posto manje, a njihovih noćenja 7 posto manje.

Samo u rujnu domaćih dolazaka bilo je 3,4 posto manje, a noćenja 8,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

U strukturi turističkih noćenja u rujnu ove godine sa udjelom od 32,7 posto prevladavaju Nijemci, koje s udjelom od 10,4 posto slijede austrijski turisti.

Česi su ostvarili 8 posto od ukupnih rujanskih noćenja, Slovenci 6,5 posto, Poljaci 6,4 posto, Britanci 4,3 posto, a Talijani 4,2 posto. (Hina/sh)

 

Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox