U Sabor upućen konačni prijedlog zakona za kažnjavanje neisplate plaća

Hrvatska je Vlada sa sjednice Saboru uputila zakonski prijedlog o rokovima ispunjenja novčanih obveza te prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. s predloženim ukupnim rashodima od 27,3 milijarde kuna, a prihodi se očekuju na razini od 25,17 milijardi kuna.

Kako će se krajem godine održati parlamentarni izbori pa neće biti moguće donijeti državni proračun u uobičajenom i redovnom procesu, Vlada je Saboru predložila odluku o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. Po riječima ministrice financija Martine Dalić: Odlukom se predlažu rashodi u prvom tromjesečju u iznosu 27,3 milijarde kuna, a ukupni se prihodi očekuju na razini od 25,17 milijardi kuna. Znači da će u prvom kvartalu iduće godine prihodi biti za oko 2,12 milijardi kuna manji od ukupnih rashoda, kazala je Dalić.

Vlada je predložila i zakonski prijedlog o rokovima ispunjenja novčanih obveza, a kojim bi se rokovi plaćanja u ugovorima između poduzetnika ograničili do 60 dana, uz mogućnosti iznimke i dulje od tog roka, ali to produljenje ne smije prouzročiti neravnopravnost u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu vjerovnika. Za plaćanja između poduzetnika i osoba javnog prava kao što su državna tijela, tijela lokalnih jedinicai i sl. rok plaćanja je 30 dana, a iznimno može biti do 60 dana, ali se mora osigurati poštovanje načela ravnopravnosti.

Iznimno, dodaje ministrica financija: Ako je dužnik Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ili zdravstvena ustanova, čiji je osnivač država ili lokalne jedinice, dopušten je rok do 60 dana. Zakonom, koji bi stupio na snagu početkom iduće godine, propisane su i novčane kazne za prekršitelje - za dužnike u rasponu od 10 tisuća do milijun kuna, a za odgovorne osobe u njima od tisuću do 50 tisuća kuna. Zakon je Saboru poslan na donošenje po hitnom postupku. Saboru je Vlada uputila i konačni prijedlog kaznenog zakona, a u odnosu na prvotni prijedlog predviđa da se sankcionira svaka neisplata dijela ili cijele plaće, a ne neisplata dvije i više plaća, te jednako tretira neisplata plaća i neuplata doprinosa i dr.

Predloženo je i da zakon stupi na snagu početkom 2013. godine, a ne kako je prvotno bilo planirano početkom srpnja 2013. Vlada je s današnje sjednice Saboru uz ostalo uputila i prijedlog izmjena Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i konačni prijedlog zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox