U "špici" sezone u svijetu 415 milijuna turista

U svijetu je u prva četiri mjeseca ove godine izvan granica svoje zemlje putovalo 285 milijuna turista, što je njih 15 milijuna ili 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a unatoč nastavku ekonomske nesigurnosti u brojnim zemljama očekuje se da će od svibnja do kraja kolovoza na putovanja izvan svoje zemlje oko 415 milijuna turista, te da će ova godina završiti s 3 do 4 posto više međunarodnih turističkih dolazaka od lanjske ili s njih više od milijardu.

Podaci su to i predviđanja iz najnovijeg barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO dostavljeni danas iz sjedišta te organizacije u Madridu.

Napominjući da se predviđanja za 'špicu' ove godine (svibanj-kolovoz) dijelom temelje i na pokazateljima oporavka u Japanu, Egiptu i Tunisu, iz UNWTO-a ističu da su i u prva četiri mjeseca ove godine najbolje rezultate odnosno poraste međunarodnih turističkih dolazaka od po 8 posto zabilježile regije Azije i Pacifika te Afrike.

Povratak Tunias i Egipta

Tome je, smatraju, upravo pridonio oporavak japanskog turističkog tržišta, dok Afrika, posebno sjeverna, poraste najviše 'duguje' povratku Tunisa i Egipta koje su u četiri mjeseca zabilježili poraste tih dolazaka od gotovo 50 odnosno gotovo 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

I Bliski istok pokazuje znakove oporavka, a to je sve, po ocjeni glavnog tajnika UNWTO-a Taleba Rifaija, vrlo ohrabrujuće jer su te zemlje nakon par godina ponovo spremne primiti natrag milijune turista.

Sjeverna i Južna Amerika su imale rast od 6 posto, a Europa ukupno od 4 posto, čime, po UNWTO-u, učvrščuje rekordne rezultate iz 2011., i usprkos daljoj nestabilnosti eurozone.

Dobre, pa i bolje od očekivanih rezultata za prva četiri mjeseca ove godine potvrdilo je i novo UNWTO-ovo vijeće turističkih stručnjaka, njih oko 300, koji su u anketi iskazali i vjerovanje u nastavak dobrih rezultata u svjetskom turizmu do kraja godine.

S obzirom da se u razdoblju svibanj-kolovoz zadnjih godina u svjetskom turizmu ostvaruje više od 40 posto ukupnih kretanja, iz UNWTO-a vjeruju da će se do kraja ove godine ostvariti i predviđanja od više od milijardu međunarodnih turističkih dolazaka, što bi bilo prvi put, a svemu pridonosi i 5 postotni porast rezervacija za međunarodni zračni prijevoz u svijetu za to razdoblje. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox