U stečaj odlaze 3443 tvrtke

Predstečajne nagodbe uglavnom su riješene, ali će sudovi morati ubrzati posao ako se želi postići cilj čišćenje gospodarstva tijekom 2014. Naime, od gotovo 5830 tvrtki koje su predale zahtjev za predstečajnu nagodbu, do 3. siječnja sklopljeno je samo 614 nagodbi pred sudom, piše Večernji.hr.

Riječ je o velikim tvrtkama jer su njihove ukupne obveze iznosile oko 11,28 milijardi kuna, a tim je nagodbama spašeno 13.058 radnih mjesta. Među njima su Institut IGH, Konstruktor Inženjering, Varteks. Te su tvrtke privukle najveću medijsku pozornost tijekom svojih nagodbi upravo zbog velikog broja radnih mjesta i velikih dugova, od kojih je većina bila onih prema bankarskom sektoru.

Posao je gotov i u još 759 tvrtki s gotovo 10.000 zaposlenih jer su njihovi vjerovnici postigli dogovor o namirenju svih dugova. Planovi otplate dugova teških 12,5 milijardi kuna čekaju odluku sudova. Najpoznatiji slučaj među ovim tvrtkama svakako je onaj Dalekovodov – koji u agoniji čeka odluku Trgovačkog suda o svojoj sudbini iako su se svi vjerovnici odavno složili kako će riješiti svoja potraživanja. Inače, građevinske tvrtke nose gotovo četvrtinu, odnosno oko 12,7 milijardi kuna od ukupno 52,9 milijardi kuna dugova prijavljenih u svim predstečajnim nagodbama. Zasad je riješeno ili dovedeno u posljednju fazu procesa 23,7 milijardi kuna. Fina navodi podatak da je riješeno 4816 predmeta, što znači da su njihove nagodbe ili završene ili odbačene. Iz toga proizlazi da je odbačen plan 3443 tvrtke koje će morati u stečaj. U njima radi oko 8600 radnika koji će očito morati dobiti otkaz, a dugovi tih tvrtki morat će biti otpisani, što znači da će u vjetar odletjeti dugovanja teška 14,4 milijarde kuna. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox