Učinkovito korištenje energije: Osniva se Slavonska energetska agencija

Predstavnici pet slavonskih županija i četiri grada potpisali su danas u HGK-Županijskoj komori Osijek Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije (SEA), kao dio programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji se provodi u svim hrvatskim gradovima i županijama.

 

Cilj je buduće regionalne energetske agencije pomoći slavonskim gradovima i županijama u ispunjavanju svih obveza koje propisuje Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a pomoći će i u prikupljanju sredstava iz fondova EU, istaknuto je na svečanosti potpisivanja Pisma namjere.

Lokalne vlasti u Hrvatskoj suočene su sa strogim novim zahtjevima u dijelu energetske učinkovitosti, koje podrazumijevaju između ostalog i obvezno certificiranje svih objekata u javnom vlasništvu - rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton. Dodala je kako će nova agencija pomoći u ostvarivanju tih zahtjeva koristeći stručnost i resurse na regionalnoj razini te da je Grad Osijek dugo bio pionir u poduzimanju mjera povećanja energetske učinkovitosti.
Također je kazala da je "Slavonija najnaprednija hrvatska regija kada je u pitanju uvođenje sustavnog gospodarenja energijom u javne objekte u vlasništvu gradova i županija" te da će Agencija biti u Osijeku, a osnovat će se do kraja ove godine.

Courtesy od Mingorp

Program osnivanja agencija provodi se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svih 1.370 javnih objekata u vlasništvu lokalne vlasti pet slavonskih županija već je uključeno u projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama koji provodi UNDP u u sklopu kojeg se prate podaci o njihovoj potrošnji energije.

Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije u ime pet slavonskih županija koje imaju oko 800.000 stanovnika potpisali su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, požeško-slavonski Marijan Aladrović, virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, brodsko-posavski Danijel Marušić i zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Željko Cirba te gradonačelnici Osijeka Krešimir Bubalo, Požege Zdravko Ronko, Vinkovaca Mladen Karlić i zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković.

Sredstva za financiranje tri do pet zaposlenika, koliko se smatra optimalnim za rad Agencije, osigurat će se od uštede smanjene potrošnje energije provođenjem mjera energetske efikasnosti, istaknuto je. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox