Udruga Franak poručila Vladi: Nudite štitnike za koljena ljudima kojima su davno amputirane noge

Udruga Franak uputila je Vladi otvoreno pismo u kojem ponovno traži sastanak, a iznijeli su i svoje mišljenje o Izmjenama zakona o potrošačkom kreditiranju te Izmjenama zakona o ovršnom postupku. Pismo Udruge Franak donosimo u cijelosti.

Poštovani,

vezano na gore navedenu klasu i urudžbeni broj dokumenta od 27. siječnja ove godine, ponavljamo našu zamolbu za sastanak i ističemo potrebu za žurnim zakazivanjem istoga. Na nekoliko naših bezuspješnih pokušaja, tijekom protekle godine, da dogovorimo sastanak s Vama i Vašim ministarstvima (Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva) odgovarali ste nam proceduralno nekorektnim odgovorima (u prilogu dostavljamo dopis Ministarstva financija od 23. ožujka 2012. – klasa: 450-14/12-01/2; urbroj: 513-11/12-2) ili nas u potpunosti ignorirali.

U međuvremenu, nadležno ministarstvo predlaže Izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju te Izmjene zakona o ovršnom postupku. Navedeni zakoni itekako utječu na budućnost građana Republike Hrvatske koji su korisnici kreditnih usluga, a predložene izmjene zakona ne jamče da će, kao potrošači, biti adekvatno zaštićeni.

U svibnju ove godine Udruga Franak je, kao aktivni sudionik seminara koji je organizirala HNB-ova Direkcija za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja, iskoristila priliku i ukazala na brojne manjkavosti Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o potrošačkom kreditiranju te Zakona o ovršnom postupku. Predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva su, na spomenutom seminaru, podržali našu proaktivnost i kritičko promišljanje vezano uz problematiku potrošača korisnika kreditnih usluga, ali iz predloženih izmjena zakona ne vidimo da su naše argumentirane kritike i prijedloge iskoristili kao mogućnost da i sami, kroz donošenje zakonske regulative, proaktivno djeluju u zaštiti navedene kategorije potrošača. Navedeno će najbolje ilustrirati metafora kojom su naši članovi Udruge komentirali predložene izmjene zakona: Pa oni nude štitnike za koljena ljudima kojima su davno amputirane noge.

Ovom ponovljenom zamolbom za žurni sastanak još jednom ističemo da, iako je prošlo već 14 mjeseci od kulminacije problema korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF, nismo prestali računati na aktivno uključivanje Vlade u rješavanje navedenog problema. Iskreno se nadamo da mogućnost konstruktivnog razgovora i rada s Ministarstvom financija, Ministarstvom gospodarstva i HNB-om neće biti zamijenjena brzopletim mijenjanjem zakona u hitnoj proceduri bez javne rasprave, a sve u svrhu prilagođavanja europskoj zakonskoj regulativi.

Republika Hrvatska jedina je zemlja u okruženju u kojoj je podignuta i prihvaćena prva kolektivna tužba za zaštitu interesa potrošača korisnika kreditnih usluga. Navedena činjenica je dokaz da se dozvolilo da manjkav Zakon o kreditnim institucijama i sramotno loš nadzor bankarskog sektora dovedu korisnike kredita s valutnom klauzulom u CHF do toga da zaštitu traže od nadležnog suda. No, građani su posebno ogorčeni dosadašnjim ponašanjem Vlade od koje su očekivali da će problem, koji se tiče preko 120.000 hrvatskih obitelji, rješavati brže iskazujući veću dozu moralno socijalne osjetljivosti i odgovornosti. U proteklih osam mjeseci, koliko je na vlasti, Vlada nije učinila niti jedan mali korak ka rješavanju problema korisnika spomenutih kredita koji su dovedeni do ruba egzistencije i osobnog bankrota zbog nepostojanja adekvatne zakonske regulative koja bi spriječila nepošteno i društveno neodgovorno ponašanja poslovnih banaka. Naprotiv, inertnost Ministarstva financija (Uprava za financijski sustav) ide do te mjere da na upite građana, vezane za problematiku stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF, odgovara identičnim dopisima kao i Vlada Jadranke Kosor, jedina izmjena u dopisima je potpis - u srpnju 2011. god. potpisuje ih ravnatelj Damir Kaufman, a u ožujku 2012. pomoćnik ministra Maroje Lang.

Istraživanje koje je u veljači ove godine provela dr. sc. Petra Rodik o kreditnoj zaduženosti i padu životnog standarda pokazalo je alarmantne podatke. Povećanje kreditnih anuiteta, koje je veće od 50%, opteretilo je kućne budžete građana do te mjere da 35% njih troši 50% - 75% svojih ukupnih prihoda na podmirenje kreditnih rata, 22% njih troši više od 75%, a 10% njih troše više od prihoda kućanstva. Istovremeno ovrhe nad nekretninama su u vrtoglavom porastu. Dok jedna civilna udruga (bez ikakvih materijalnih resursa) provodi istraživanja vezana za predmetnu problematiku, inicira kolektivnu tužbu za zaštitu kolektivnih interesa potrošača i nudi konkretna rješenja, Vlada i nadležna Ministarstva i dalje šute.

Smatramo da Vas zakoni Republike Hrvatske, prije svih Zakon o javnom priopćavanju, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o Vladi Republike Hrvatske, obvezuju da nam omogućite pristup informacijama koje smo zatražili putem prijedloga za sastanak. Ti zakoni obvezuju Vas i na to da komunicirate jasno, konkretno i transparentno, kao što ste se obvezali pri preuzimanju vlasti osobnom prisegom. U dobroj vjeri podsjećamo Vas na istu koja glasi:

Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Ovo prilikom podsjetili bismo Vas na predizborna istupanja gospodina Milanovića i gospodina Čačića u kojima obojica smatraju da tadašnja Vlada ne čini dovoljno za građane, koji su se našli pred problemom nemogućnosti otplate kredita, te su obojica glasno zagovarala reobračun kredita s valutnom klauzulom u CHF. Tada su kao rješenje nudili obračun glavnice po tečaju s danom puštanja kredita u otplatu i 1% veću kamatu u odnosu na kredite s valutnom klauzulom u EUR.

Uvjereni smo da ste svjesni svih obveza koje ste preuzeli dolaskom na vlast i važnosti povjerenja građana koju ste dobili temeljem predizbornih izjava iz kojih se dalo naslutiti da će hrvatskim obiteljima biti osigurana perspektiva i sigurnost stanovanja. Problemom nemogućnosti otplate kredita posebno su pogođene mlade obitelji koje su se nastojale stambeno osamostaliti sredinom prošlog desetljeća. Čitava generacija djece danas odrasta u oskudici i strepnji od gubitka krova nad glavom.

Smatramo nužno potrebnim informirati Vas o detaljnom činjeničnom stanju kreditnih plasmana s valutnom klauzulom CHF, kao i sugerirati moguća rješenja ove krizne situacije koja ne zahtijevaju zadiranje u državni proračun, ali kao oslonac trebaju odlučnu Vladu koja je spremna raditi u interesu svojih građana i predlaganjem nove zakonske regulative disciplinirati poslovne banke te na taj način zaštiti najvažnije moralno socijalne kategorije – hrvatske obitelji i njihovu djecu.

Slijedom svega navedenog vjerujemo da ćete ovaj puta neodložno reagirati i primiti nas na sastanak kao udrugu koja Vam se obraća u ime svih oštećenih i do ruba bankrota dovedenih građana Republike Hrvatske te Vas stoga još jednom pozivamo na suradnju i ispunjenje preuzetih obveza i danih obećanja. (ps/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox