Udruga.hr: Što čini najinovativnije nevladine organizacije na svijetu

Djelovanje nevladinih organizacija danas je postalo toliko uobičajeno i sveprisutno da gotovo ne postoji neko područje u koji NGO sektor nije uključen. Ipak, to nikako ne znači da su udruge izgubile smisao postojanja ili kreativnost u smišljanju novih načina djelovanja. Upravo je na to pažnju usmjerio portal Fast Track koji je početkom kolovoza svijetu predstavio svoju listu 10 najinovativnijih američkih udruga za ovu godinu. 

Udruga Baby2Baby, nišu je pronašla u vlastitoj proizvodnji pelena, a sve kako bi ih mogla podijeliti potrebitim obiteljima u vrijeme velikih poremećaja u logističkim lancima, kao što se dogodilo za vrijeme korona lockdowna.

Upravo su ti poremećaji natjerali Baby2Baby, koja svoju izbornu misiju pronašla u podjeli pelena siromašnim obiteljima, da u trenutku kada su one postale nedostupne pokrene vlastitu proizvodnju.

Da je ideja bila uspješna govori podatak o dvoznamenkastom rastu potražnje za njihovim pelenama neprestano raste. Udruga The Solution Process svoje je mjesto na listi zaslužila borbom protiv klimatskih promjena na američkom Jugu na specifičan način - umjesto da obični građani (predugo) čekaju donacije i pomoć države i korporacije za saniranje posljedica prirodnih katastrofa (te ih često i ne dočekaju), Solution process je okupio mrežu udruga na mikrolokacijama diljem Juga, koje uglavnom vode Afroamerikanke, i koje pomoć,bez dodatnih posrednika, mogu dodijeliti stradalnicima.

Udruga As You Sow, s druge strane, svoje je poslanje usmjerila podizanju svijesti o potrebi povećanja pravne jednakosti američkih građana .

Rezultat je stvaranje i promocija novog korporativnog indeksa, koji na čak 23 područja od jednakosti plaća do pristupa okolišu ocjenjuje niz kompanije, a koji je u svoje rangiranje uvrstila i bonitetna kuća Standard and Poor’s.

Udruga Charity: Water svoje je djelovanje usmjerila na osiguravanje stalnog dotoka pitke vode u ruralnim, teško dostupnim područjima zemalja u razvoju.

Rezultat je softver India Mark II Handpump Sensor, koji za svega 15 minuta može detektirati hoće li uskoro doći do prekida u dotoku vode i tako spriječiti njenu nestašicu.

Udruga Dreamspring se opredijelila za osiguravanje mikrokredita malim i mikropoduzetnicima koje su banke odbile za financiranje.

Ne treba spomenuti kako je nakon poremećaja uzrokovanih Covidom-19 interes za njihov rad porastao za čak 15 puta.

Udrugu Markup portal Fast Track je stavio na listu zbog jedinstvenog područja djelovanja - razvijanja softvera koji analizira milijune izdanih hipoteka kako bi otkrio područja za život koja su najmanje ili najviše rasno pristrana prema potencijalnim kupcima ili pak razvoja softvera Citizen browser koji korisnike Facebooka upozorava na prikriveno oglašavanje ili lobiranje.

Udruga The Only One Collective pokušava okupiti na jednom mjestu što više donatora koji mikrodonacijama žele  pomoći očuvanju oceana, kroz financiranje konkretnih projekata od Bahama do Mozambika, a udruga Truth Initiative želi kroz podršku platformi poput Tik-Toka i video-vodstva raznih influencera pomoći ljudima koji nastoji prestati pušiti.

Konačno, udruga George Kaiser Family Foundation nastoji revitalizirati davno zapuštene kvartove grada Tulse, dok je udruga Communication Service for the Deaf (dio nacionalne američke udruge gluhih) razvila i možda najzanimljiviji od 10 predstavljenih projekata - tehničku mogućnost da telekom korisnici sa slabim sluhom prilikom pozivanja call centra izravno uspostave video poziv s  agentom koji s njima može i zna komunicirati.

Anđelko Brezovnjački

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox