Udruge: Hrvatsko vodno gospodarstvo ugožava rijeke

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa i 40. obljetnice Ramsarske konvencije o močvarnim staništima, nevladine udruge Zelena akcija, Dravska liga, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Lijepa naša, te WWF i EuroNatur upozorili su kako bi projekti koje planira hrvatsko vodno gospodarstvo mogli nanijeti nesagledive štete na glavnim hrvatskim rijekama - Dunavu, Dravi, Muri, Savi i Neretvi.

Planirane regulacije rijeka protivne su, kako su poručili sa konferencije za novinare, hrvatskim, ali i zakonima EU. Regulacijski planovi će, kako je rečeno, pretvoriti prirodne tokove rijeka u uniformni kanal, opasan kamenjem i obaloutvrdama. Oko 440 kilometara prirodnog vodotoka Dunava i Save bi se trebao regulirati i uništiti, što je protivno EU direktivi o vodama. Osim toga, to bi, kako je rečeno, ugrozilo dvije najveće preostale močvare Europe - Kopački rit i Lonjsko polje, a nestale bi i neke ugrožene vrste - mala čigra, orao štekavac, vidra i kečiga. Planovi regulacije predstavljaju najveći napad na očuvanje hrvatske i europske prirodne baštine od proglašenja neovisnosti, rekla je Petra Boić Petrač iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Na rijeci Dravi, po tvrdnjama Helene Hećimović iz Dravske lige, Hrvatske vode unatoč otporu lokalnog stanovništva i odluci Ministarstva kulture protivnu tom planu, još uvijek s mađarskim partnerima planiraju regulaciju jedinstvenog prirodnog ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada. Tijekom zadnjih pet godina Drava je zbog regulacije prirodnih riječnih obala već izgubila oko 80 posto parova ugrožene vrste ptice bregunice koja se ovdje gnijezdila, a čiji je broj pao s 12 tisuća na 3 tisuće parova. Hrvatske vode i Agencija za unutarnje plovne puteve također planiraju regulaciju 53 kilometra toka Dunava u Hrvatskoj, rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode dodavši kako će taj projekt uništiti jedinstvene riječne meandre i ugroziti jedno od najvrednijih područja biološke raznolikosti u cijelom dunavskom slivu, uključujući i svjetski poznati Park prirode Kopački rit, koji je zaštićen Ramsarskom konvencijom.

Veliki projekt regulacije planira se, kako je rečeno, i na rijeci Savi. Oko 386 kilometara dug tok rijeke Save, uključujući i Lonjsko polje zaštićeno Ramsarskom konvencijom, planira se regulirati zbog plovidbe. Hrvatske vode su lani predložile isušivanje posljednjih prirodnih područja rijeke Neretve i njene delte s ciljem intenziviranja poljoprivredne proizvodnje. Zbog svega toga, predstavnici nevladinih udruga koje se bave zaštitom prirode predali su danas prosvjedno pismo voditelju Delegacije EU u Hrvatskoj Paulu Vandorenu, kojim pozivaju povjerenika za okoliš EU Janeza Potočnika i povjerenika za proširenje EU Stefana Fuelea da pozovu hrvatsku vladu na zaustavljanje tih projekata, te da o toj temi otvore javnu raspravu. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox