Udružuju se vodeće strukovne udruge hrvatskog turizma

Uz nazočnost ministra turizma Veljka Ostojića, predsjednici vodećih strukovnih udruga u turizmu Republike Hrvatske (Kristian Šustar za UPUHH - Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Boris Žgomba za UHPA-u - Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tihomir Nikolaš za KUH - Kamping udruženje Hrvatske, Šime Klarić za OMH - Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela i Marijan Polanšek za HFHS - Hrvatski ferijalni i hostelski savez) potpisali su u hotelu Sheraton Zagreb pismo namjere o udruživanju, dokument kojim se utvrđuju daljnje aktivnosti vodećih strukovnih udruga u turizmu u Repubici Hrvatskoj i na kojem će se temeljiti usklađivanje njihovih interesa i aktivnosti.

 

U skladu s dosad iznesenim stavovima, vodeće strukovne udruge u turizmu Republike Hrvatske svjesne su da danas fragmentirani subjekti unutar turističkog gospodarstva što prije moraju harmonizirati svoje ciljeve, interese i ključna rješenja za razvoj hrvatskog turizma te ih na odgovoran i profesionalan način posredovati ne samo Ministarstvu turizma, kojem su i do sada bile partner, nego moraju razvijati izravnu komunikaciju prema drugim ministarstvima, odnosno Vladi u cjelini, ali i prema svim ostalim relevantnim političkim institucijama i općoj javnosti u Republici Hrvatskoj. Postoji potreba i široko uvjerenje da tako ujedinjeno turističko gospodarstvo mora s više snage i objektivnih argumenata djelovati s ciljem osiguranja uvjeta za dugoročno održiv rast turizma koji maksimalno doprinosi rastu ukupnog blagostanja Hrvatske.

Ujedinjeni kroz koordinaciju vodećih strukovnih udruga u turizmu Republike Hrvatske te u budućem razdoblju zajedničku Udrugu, turističko gospodarstvo usmjereno je prema stvaranju poticajnog okruženja u kojem će se ti procesi internih reformi i prilagodbi olakšati i ubrzati. Zato se kao glavni ciljevi ističu:

- postati opći glas turističkog gospodarstva prema političkom i poslovnom okruženju,
- djelovati kao ozbiljan, profesionalan i uvjerljiv partner Vladi i drugim institucijama na projektima vezanim uz turizam,
- stvoriti poticajno okruženje za internu preobrazbu i jaču profesionalizaciju svih subjekata hrvatskog turizma.

Ključne mjere ostvarenja ciljeva

Ova je namjera već duže vrijeme predmet rasprava i nastojanja unutar subjekata turističkog gospodarstva Hrvatske. Ovako formulirane ključne teze i ciljevi usuglašeni su konačno i na razini vodećih strukovnih udruga u turizmu Republike Hrvatske, spremnih da u okviru međusobne koordinacije poduzmu konkretne korake na ostvarivanju navedenih ciljeva. Sažimajući aktivnosti na tri najvažnija područja, ključne mjere definirane su za:

1. usklađivanje fiskalnog sustava u turizmu s onime u Hrvatskoj konkurentskim zemljama (omogućiti turističkom gospodarstvu Hrvatske da se uspješno nosi s globalnom konkurencijom)
2. uklanjanje barijera i uspostava sustava poticaja za turističke investicije i razvoj novih turističkih proizvoda (omogućiti da turizam postane generator gospodarskog rasta Hrvatske)
3. modernizacija procesa upravljanja i rada turističkih poduzeća i cijelog turističkog sustava sukladno međunarodnim standardima (podići internu efikasnost i produktivnost unapređivanjem kompetentnosti zaposlenih i kapaciteta klasterskog udruživanja).

Potpisivanjem pisma namjere, vodeće strukovne udruge u turizmu su pokrenule postupak usmjeren na interesno udruživanje turističkog gospodarstva Hrvatske. Uz prethodno navedene ciljeve ambicija je da turizam bude adekvatno zastupljen i u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini, a koji proces će se provesti u suradnji i konzultacijama s Hrvatskom udrugom poslodavaca. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox