Ugroženo 10.000 radnih mjesta u švicarskom bankarskom sektoru

Gotovo 10.000 radnih mjesta u švicarskom bankarskom sektoru ili 10 posto zaposlenih je ugroženo, ocijenio je Eduardo Leemann, bivši potpredsjednik Udruženja stranih banaka u Švicarskoj, a prenosi "Sonntagszeitung".

Do kraja iduće godine ukidanje gotovo 10 posto radnih mjesta u švicarskom bankarskom sektoru, rekao je bankar, glavni direktor privatne banke Falcon Private Bank.

Po bankaru Thomasu Matteru iz Zuericha, čelniku banke Neue Helvetische Bank, švicarske podružnice francuskih i talijanskih banaka osobito su ugrožene. Švicarske banke UBS i Credit Suisse objavile su nedavno da ukidaju 3500 odnosno 1500 radnih mjesta.

Po Claudiju Segoviji, stručnjaku za bankarski sektor instituta za ekonomska istraživanja BAK, "banke nisu dovoljno produktivne". Ostvaruju samo 250.000 švicarskih franaka dodane vrijednosti po zaposleniku, prema 350.000 franaka u osiguravateljskom sektoru. Banke moraju nadoknaditi ono što je učinio osiguravateljski sektor prije deset godina, rekao je.

Švicarski bankarski sektor do sada je profitirao od povoljnih financijskih tržišta, kao i bankarske tajne, koja je privlačila velik strani kapital. Gozba je međutim završila, navodi list.

Dva fiskalna sporazuma potpisana s Njemačkom i Velikom Britanijom oporezuju novac položen u Švicarskoj. Ti sporazumi, koji štite identitet klijenata, trošak su za švicarske banke koji se procjenjuje na 500 milijuna švicarskih banaka. Zbog tih sporazuma strani kapital već je počeo napuštati Švicarsku. Od 2007. do 2011. istopila ga se polovica. (Hina/jk)

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox