Uhićen Ratko Mladić nakon 15 godina bijega

Predsjednik Srbije Boris Tadić, potvrdio je da je danas, u jutarnjim satima u Beogradu, uhićen Ratko Mladić, odbjegli ratni zločinac optužen za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti.

 

U akciji koju su izvele srpske službe za nacionalnu sigurnost te službe za otkrivanje ratnih zločina, stalo se na kraj 15-godišnjem bijegu Mladića, koji je za navedene zločine osuđen još 1995. godine.

Ranije tijekom dana, neimenovani bliski prijatelj obitelji Mladić, potvrdio je da je riječ upravo o njemu, što je sada potvrdio i srpski državni vrh.

Za informaciju o njegovom skrovištu nudila se nagrada od 10 milijuna eura, a sada kada je uhićen, predsjednik Tadić je izjavio da je konačno skinuta ljaga sa srpskog naroda te da je riječ o velikom događaju. Nadalje, napominje da je Srbija sada konačno spremna za EU.

Slučajnost?

Na pitanje o slučajnosti kako se uhićenje događa tjedan dana prije izvještaja Sergea Brammertza, glavnog haaškog tužitelja, o srpskoj suradnji s Haagom, koje za Srbiju vjerojatno ne bi bilo pretjerano pozitivno, Tadić je rekao da je to sve danas palo u vodu te da na to nema što naročito reći.

S obzirom da je dobar dio srpskog naroda protiv Mladićevog uhićenja i izručenja nadležnim institucijama, mogući su neredi, protesti i politička nestabilnost, no Tadić je na ove špekulacije rekao da će svatko tko pokuša destabilizirati srpsku državu ili dovesti u pitanje sigurnost srpskog naroda, trenutno biti uhićen i procesuiran. Proces njegovog izručenja Haagu je u tijeku, a Tadić je rekao i da će biti procesuirani svi koji su mu pomagali.

 

Autor: Maja Jurković
Izvor: www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox