Ukida se parkiranje stanarima s Gornjeg grada

Gotov je novi prijedlog o uređenju parkinga u gradu Zagrebu, a najveće promjene biti će u prvoj zoni koja gubi 200 mjesta na istoku grada i širi se prema Sljemenu, piše vecernji.hr

Prema novom prijedlogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na Gornjem gradu se ukidaju stanarska mjesta, a mjesečna povlaštena parkirališna karta pojeftinit će za 20 kuna, odnosno stajati će 80 kuna mjesečno. Zagrebačkoj će se Skupštini već na sljedećoj sjednici predočiti novi prijedlog o uređenju parkiranja u metropoli. Dobra vijest je da će pojeftiniti i povlaštene karte za ostale zone, sve za 20 posto. Po novom prijedlogu stanari koji žive u drugoj zoni umjesto 50 plaćati će mjesečno 40 kuna, a u trećoj 28 kuna, što je 7 kuna manje nego što su plaćali do sada.

Novost je i to da će se Donji grad koji je gotovo cijeli u crvenoj zoni podijeliti u nekoliko manjih zona. Najmanje 20 posto snizuje cijene, a na Gornji grad stiže drukčiji režim. Na Gornjem gradu ima više od 500 vozila na nešto više od 200 mjesta. No, oko 30 posto vozila koja stoje na rezerviranim parkirnim mjestima nema dozvole za parkiranje. Zato ćemo svim stanarima podijeliti karte za plavu zonu, kojom će se moći parkirati i u jednom od donjogradskih blokova. Tko prvi dođe, njegovo mjesto – objasnio je Mijo Bezer iz Ureda za promet. Istraživanje koje je proveo taj ured pokazalo je da tek 60-ak posto mjesta na Gornjem gradu zauzimaju vozila kojima su mjesta i dodijeljena.

Najviše promjena je upravo u crvenoj zoni koja će se širiti prema Sljemenu, ali će zato izgubiti 200 mjesta na istoku grada. Prva zona koja se proteže od Kvaternikova do Kennedyjeva trga postati će druga zona. Dio prve zone postati će i Runjaninova ulica. I u Zagrebačkom parkingu se nadaju da će novi sustav biti pravedniji za sve. – Imamo stalne pritužbe građana na način naplate, a ovaj će model biti ravnopravniji – kazao je direktor Zagrebačkog parkinga Robert Mišeta. (HT)

 

Izvor: www.vecernji.hr 
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox