Ukidaju se slim cigarete

Foto: Ilustracija

Europska komisija jučer je predložila promjene zakona o duhanskim proizvodima s nizom mjera koje bi pušenje trebale učiniti manje privlačnim, naročito za mlade.

To se odnosi na zabranu dodavanja posebnih aroma ili zabranu proizvodnje 'slim' cigareta, koje su tanje od standardnih, izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg.

Novim prijedlogom direktive o duhanskim proizvodima, koji je pripreman godinama, predviđa se zabrana uporabe dodavanja aroma u cigarete, poput vrlo popularnog mentola, a upozorenja o opasnosti pušenja trebala bi pokrivati 75 posto površine kutije cigareta.

Predlaže se i zabrana pakiranja s manje od 20 cigareta u kutiji. Nešto blaža pravila predviđaju se za duhan za lule, cigare i cigarillose, jer se smatraju manje atraktivnim za mlade.

Komisija u svom prijedlogu zadržava zabranu uporabe duhana za žvakanje te duhana za cuclanje osim u Švedskoj, koja je još pri ulasku u EU dogovorila izuzeće po tom pitanju. Prijedlog Komisije trebaju odobriti države članice i Europski parlament. Novi propisi mogli bi stupiti na snagu 2015. ili 2016. godine, piše hrt.hr. (sh)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox