Ukidaju se vlakovi koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku

Od prosinca ove godine, prema novom voznom redu HŽ-a, ukidaju se međunarodni vlakovi koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku, a Koprivnica prestaje biti međunarodno željezničko čvorište, upozorili su predstavnici šest sindikata Hrvatskih željeznica na današnjoj konferenciji za novinare u Koprivnici.

Izrazili su ogorčenje zbog ukidanja velikog broja međunarodnih vlakova strahujući da će se zbog toga smanjiti broj radnih mjesta. Koprivnički kolodvor od prosinca ove godine postat će tek mala stanica s nekoliko križanja vlakova i to bez ijednog međunarodnog vlaka, kazao je zamjenik predsjednik Sindikata strojovođa Dalibor Petrović.

Prvi put otkako je izgrađena pruga do Rijeke, Uprava HŽ-a, postavljena od Vlade, donosi odluku o ukidanju triju međunarodnih vlakova za Beč i Budimpeštu te dva pogranična vlaka za Gyekenyes. Time su prekinute sve veze Hrvatske s Mađarskom, a uprava HŽ-a, čini se, želi ukidanjem vlakova potpuno izolirati od svijeta BiH, kazao je Petrović.

No osim putničkih vlakova, kaže, u ovoj regiji teretni utovar moći će se obavljati samo u Koprivnici, Virju, Botovu te Virovitici i Bjelovaru, dok to više neće biti moguće u nizu drugih mjesta. To je totalna devastacija željezničkog sustava, a uložena su znatna sredstva u remont pruge.

Mario Grbešić, dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, upozorio je i na gubitak radnih mjesta koji dolaze s gubitkom vlakova. (Hina/jk)

 

 

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 

 

 


 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox