Umjesto gradnje novih zgrada, treba preurediti već postojeće

Aaron Betsky, ravnatelj američkog Muzeja umjetnosti u Cincinnatiju, smatra da arhitekti znaju prodavati jedino nove zgrade, umjesto da budu sposobni "pokazati ljepotu postojećeg koje se otkriva i koristi na nov način".

 

Betsky u članku "Nemojte graditi. Ususret arhitekturi u Photoshopu", koji donosi novi broj poznatoga hrvatskoga dvojezičnog časopisa za arhitekturu i kulturu "Oris" (67), ističe kako arhitektura vjeruje da mora stvarati monumentalne građevine, pa zato gotovo uvijek dolazi u izravan sukob s klijentima, međutim, realnost zahtijeva prilagodljivost i prenamjenu.

Moramo u Photoshopu sastaviti bolji svijet, a ne izgraditi novi - kaže Betsky, koji drži da je sada zadaća kako osmisliti novi pristup i iskoristiti vlastite tradicije da se vrednuje ono što postoji, što je već učinjeno, što već ima značenje i što ne traži nove resurse.
Kad se uzme u obzir globalno zatopljenje i krah tržišta nekretnina, teško je opravdati bacanje novca na nove zgrade. Zbog praznih stambenih blokova od Madrida do Phoenixa i pustih uredskih zgrada od Varšave do Jokohame, kao i mnogih shopping-centara koji umiru zbog prelaska na elektroničku trgovinu, posvuda se mogu naći špekulantske trgovine - tvrdi Betsky, koji smatra kako je došlo vrijeme da se "pogleda unutra, u ono što već imamo".

Preuređujte, ne gradite novo!

Tvrdi kako je preuređenje važnije od izgradnje, jer je većina postojećih zgrada smještena u središtu grada, gdje stanovnici mogu lako doći do svih usluga koje gradovi još mogu pružiti. Pritom podsjeća kako se tijekom nekoliko posljednjih desetljeća naveliko obnavljaju gotovo sva američka, europska, a sada čak i neka azijska gradska središta i zgrade u centru.

Obnove su samo još jedan znak da je arhitektura uvijek bila i da će vjerojatno uvijek biti građevinska potvrda zatečenoga društvenog, gospodarskog i političkog stanja - napominje, uz ino, u članku. (Hina/MJ)

Aaron Betsky (Missuoli, Montana, 1958.) obrazovanje je stjecao u Nizozemskoj i SAD, bio je direktor Nizozemskog instituta arhitekture u Rotterdamu. Autor je desetak knjiga, među kojima je i "Narušeno savršenstvo: arhitektura i fragmentacija modernog".

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox