Umjesto graha za 1. svibanj masovni prosvjedi i žuti karton Vladi

Sindikati su za Međunarodni praznik rada najavili velike prosvjede i odlučili pokazati Vladi žuti karton piše hrt.hr

Potaknuti sve lošijom situacijom u gospodarstvu sindikati su odlučili za 1. svibnja Vladi poslati jasnu poruku masovnim prosvjedima. Veliki prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića najavili su na konferenciji za novinare čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH). Žuti karton je opomena pred isključenje, kažu sindikalci, jer ne bi željeli da idući 1. svibanj obilježavaju sa pokazivanjem crvenog kartona.

Poručili su da će na prosvjed dovesti oko tisuću svojih povjerenika i aktivista. Pozvali su građane - radnike, umirovljenike i nezaposlene, da im se priključe. Nakon polusatnog skupa otići ćemo u prosvjednoj povorci na Markov trg kako bi pred Saborom i Vladom ostavili žute kartone. Potom će se pridružiti građanima u Maksimirskom parku. Slična prosvjedna okupljanja za Praznik rada sindikati će organizirati i u drugim hrvatskim gradovima, od Splita i Osijeka do Pule i Kutine, tako da će se u utorak cijela Hrvatska zažutjeti, najavili su sindikalni čelnici.

Mladen Novosel (SSSH) izjavio je kako od vladajućih traže 'Plan 22' za pokretanje proizvodnje bez izmjena ZOR-a, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje minimalne plaće na 40% prosječne plaće te javni mirovinski sustav. Krešimir Sever (NHS) kazao je kako na prosvjed nisu pozvani političari ni poslodavci, jer oni dobro žive. Ozren Matijašević (HUS) najavio je da uoči 1. svibnja u Trajektnoj luci u Splitu, u prostorijama Dalmacijavina, upaliti prvosvibanjski krijes, a pridružit će im se radnici drugih uništenih poduzeća - Adriachema, Trimota, Uzora, Montera i Jadrankamena. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox