Umjetna inteligencija i pametna logistika u službi korisnika

Krajem rujna u Splitu je održan forum pod pokroviteljstvom PostEuropa u organizaciji Hrvatske pošte koji je okupio vodeće europske poštanske operatore. Na forumu je kroz dva dana održano niz predavanja o tome kako nove tehnologije, umjetna inteligencija, roboti i aplikativna rješenja mogu poboljšati logističko poslovanje. Razmatrali su se načini kojima ova rješenja mogu ubrzati transakcije od pošiljatelja do primatelja kako u unutarnjem tako i u međunarodnom prometu uz minimalne troškove.


Vodeći se zajedničkim ciljem stvaranja optimalnog poslovanja i stabilnog izvora prihoda iz logističkog segmenta poslovanja u okviru programa EU OBZOR2020. pokrenut je Projekt COG-LO u području tzv. kognitivne ili pametne logistike. U Projektu sudjeluje 14 partnera iz različitih područja kao što su poštanski operatori, prijevoznici, logističke i računalne tvrtke, istraživački instituti i sveučilišta i osam zemalja: Hrvatska, Slovenija, Belgija, Grčka, Italija, Velika Britanija, Luksemburg i Turska.

Ovaj Projekt vrijedan je gotovo 5 milijuna eura i u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima europskih fondova, a Hrvatska pošta za provođenje pilot projekta u suradnji s Poštom Slovenije dobila je 1,6 milijuna kuna.

Hrvatska pošta u ovaj je projekt uključena s Poštom Slovenije i Institutom Jožef Stefan a cilj suradnje na projektu je omogućiti međunarodnim pošiljkama prelazak granice bez prolaska kroz izmjeničnu poštu čime bi se značajno skratilo vrijeme isporuke između Hrvatske i Slovenije. Također, cilj je stvoriti centralnu platformu (Cognitive Advisor) u koju će se slijevati razni podaci na temelju kojih će sustav samostalno rutirati pakete, navoditi vozače (uzimajući u obzir situacije u prometu, vremenske neprilike i sl.) te tako optimizirati procese.

Hrvatska pošta provodeći Strategiju Pošta 2022. ulaže u temeljno poslovanje i stalno radi na njegovom razvoju i poboljšanju. Cilj Strategije je ulazak na nova tržišta i širenje poslovanja izvan granica, a sudjelovanje u ovom Projektu pomaže u njegovom ostvarenju.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox