Umjetnost mijenjanja okvira u komunikaciji

Priča br.1: Star ili iskusan?

Tijekom predizborne kampanje za predsjednika SAD-a 1984.g. protivnik Ronalda Reagana, Walter Mondale, predbacivao je Reaganu njegovu    zrelu dob od 73 g. kao najveću manu. Tijekom jednog TV sučeljavanja Ronald Reagan je odgovorio „Ne želim pričati o godinama jer smatram da nije korektno da u političke svrhe ističem mladost i neiskustvo svog  protivnika“. Do kraja kampanje njegov „neiskusni“ 57-godišnji protivnik Mondale više niti jednom nije spomenuo dob jer je Reagan taj aspekt vješto okrenuo u svoju korist. Oh da, i poslije pobijedio na izborima s preko 60% glasova.

Priča br.2: Trošak ili investicija?

U poslovnim krugovima poznata je angdota s g. Thomasom Watsonom, direktorom tvrtke IBM. Jedna mlada zaposlenica donijela je pogrešnu poslovnu odluku i spiskala budžet od milijun dolara. Hitno je pozvana u direktorov ured i pri ulasku je rekla „Znam da ste me pozvali da mi date otkaz i potpuno ste u pravu“. Direktor Watson je odgovorio „Da te otpustim? Pa to bi bila ludost, upravo sam uložio milijun dolara u tvoje školovanje!“ Zanimljiva promjena perspektive i okvira promatranja, zar ne?

Priča br. 3: Mana ili karakter?

U ured dr. Miltona Ericksona, slavnog američkog hipnoterapeuta, ušao je otac s kćeri. „Ona je jako tvrdoglava“, započeo je priču otac, „uopće nas ne sluša, i supruga i ja smo već umorni, zabrinuti i nemoćni da to promijenimo.“ Kada je završio, dr. Erickson mu je rekao: „Kada je bio u pubertetu, moj sin je upao u loše društvo koje ga je nagovorilo na mnoge gluposti. Nije li sjajno da vašakćer misli svojom glavom, sama donosi odluke i da će biti u stanju voditi samostalan život bez podložnosti raznim negativnim utjecajima sa strane?“ Otac je ostao sjediti u nevjerici shvaćajući da karakternu crtu svoje kćeri ne mora nužno gledati kao manu, već kao fantastičan resurs za uspješan i stabilan život.
U sve tri priče s početka teksta glavni akter je promijenio okvir gledanja na situaciju te tako i njezino samo značenje.

Vjerojatno ste uvidjeli što je zajedničko ovim trima pričama i na što ciljam: jednom rečenicom možemo u potpunosti promijeniti gledanje na određenu temu i dati joj potpuno drugu perspektivu ili značenje. Stvarnost  e takva kakva jest, a naša interpretacija joj daje značenje.

Što su okviri

Okvir je kognitivni kontekst kojeg stavljamo oko nekog iskustva i unutar kojeg dolazi do interakcije, on je poput snopa svjetlosti koja osvjetljava neki događaj i usmjerava nam pažnju na određeni dio iskustva i direktno utječe na to kako interpretiramo riječi, događaje ili cjelokupno poslovanje. Okviri su nam vrijedan alat da stvari, ljude i događaje „spremimo u ladice“ i pridamo im značenje, ali jednako tako predstavljaju i ograničenje u našoj percepciji.

Zašto mijenjati okvire

Preuokviravanje (eng. reframing) je tehnika ja se koristi u svakoj djelatnosti koja ima veze s ljudima i odnosi na proces mijenjanja okvira, tj. značenja nekog događaja ili rečenice kako bismo dobili veću mogućnost izbora i više opcija razmišljanja i djelovanja.

Autor teksta: Domagoj Lipošinović

Izvor: Poslovni savjetnik br 133

Ostatak teksta možete vidjeti klikom na PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox