Unatoč jakoj zimi plina ima dovoljno

Zbog vala hladnoće i niskih temperatura posljednjih je dana u Hrvatskoj povećana potrošnja plina, no iz Ine, odnosno njene tvrtke Prirodni plin ističu da su osigurane dovoljne količine plina te nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe.

Kako su temperature posljednjih dana dosta niske u cijeloj Hrvatskoj, zamjećujemo i pojačanu potrošnju u odnosu na početak i sredinu siječnja. No, valja naglasiti da plina ima dovoljno i da nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe, kažu u Ini. Ističu pritom kako je u proteklom razdoblju učinjeno nekoliko koraka koji su doprinijeli sigurnosti opskrbe hrvatskih potrošača. Prirodni plin sklopio je trogodišnji ugovor s talijanskom kompanijom Eni te time osigurao pouzdanu i sigurnu opskrbu plinom iz uvoza.

Također, brojne Inine aktivnosti poput intenziviranja proizvodnje sa sjevernog Jadrana, s kojeg dolaze značajne količine domaćeg plina, dale su dodatnu sigurnost, kažu u Ini i dodaju kako od ove ogrjevne sezone Hrvatska ima na raspolaganju još jedan dobavni pravac putem hrvatsko-mađarskog interkonektora, a Prirodni plin je prije početka ogrjevne sezone nabavio i uskladištio maksimalno moguće količine plina u PSP Okoli. Nadalje, tijekom priprema za sezonu, a na temelju potpisanih ugovora o prodaji plina, ukazala se potreba za uvozom dodatnih količina plina, što se također odvija bez poteškoća. Sukladno svemu navedenome, vjerujemo da je u tom smislu učinjeno sve kako bi opskrba bila neometana te kako bi hrvatski potrošači prirodnog plina raspolagali dovoljnim količinama i pri niskim temperaturama, izjavila je direktorica Prirodnog plina d.o.o. Davorka Tancer.

Na najavljeni val hladnoće pripremili su se i u najvećem distributeru plina, Gradskoj plinari Zagreb, koja ima 270 tisuća korisnika na svom distributivnom području. I Gradska plinara Zagreb i Gradska plinara Zagreb-Opskrba su se pripremili, količine plina su dostatne i ne očekujemo probleme u opskrbi, kaže glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan. U najvećem distributeru posljednjih dana bilježe rast potrošnje - početkom i sredinom siječnja dnevna se potrošnja kretala oko 1,5 milijuna prostornih metara, a s hladnim valom potrošnja sada doseže oko 2,8 milijuna kubika dnevno. Da su i HEP-ovi kapaciteti dostatni, potvrdila je glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox