Unatoč negativnim trendovima, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje naklonjeno Hrvatskoj

Od 1993. godine pa zaključno s drugim kvartalom 2010. godine Ujedinjeno Kraljevstvo je uložilo 421,3 milijuna eura i time zauzelo 12. mjesto na ljestvici zemalja po ulaganju u RH, dok je RH u istom vremenskom razdoblju investirala u UK 46,2 milijuna eura.

 

Interes za ulaganjima UK u Hrvatsku je velik, a London kao najjače financijsko središte odnosno njegovi investicijski fondovi su spremni uložiti u svaki profitabilni posao. Mogućnosti suradnje i razmjene iskustava postoje na području istraživanja i razvoja, biotehnologije, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, znanstvene suradnje, a posebno u kontekstu povezanosti obrazovanja s ''konkretnim poslovanjem na terenu'' tj. potrebama gospodarstva.
Britanci su zainteresirani za ulaganja u tehnologije proizvodnje i korištenje alternativnih izvora energije kao i ostale tehnologije vezane uz uštedu energije i zaštitu okoliša, posebno u velike i male sustave za pročišćavanje voda, zatim u šume i drvnu industriju te naravno u turizam (turistički kapaciteti, golf, nautika).

 

Smanjena robna razmjena u 2010.

 

Robna razmjena između Republike Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva u prvih devet mjeseci 2010. godine iznosila je 283,9 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, od čega izvoz čini 103,4 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 17,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, a uvoz čini 180,5 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći hrvatski izvoznici na područje UK-a su Uljanik brodogradilište Pula, INA Zagreb, Brodotrogir Trogir, Elka kabeli Zagreb, TLM-TVP Šibenik, Exportdrvo Zagreb, Istra cement Pula, VOLEX Zagreb, Petrokemija Kutina, TVIN Virovitica, dok su najveći uvoznici u Hrvatsku Terra Jaska Strmec, Phoenix Farmacija Zagreb, Hrvatska elektroprivreda Zagreb, Renault Nissan Hrvatska Zagreb, Medika Zagreb, Spectator Solis Zagreb, Jadran – Nautika Zagreb, GlaxoSmithKline Zagreb, Toyota Croatia Zagreb te Tomić & Co.Zagreb.

 

Britanski turisti vole Hrvatsku


U prvih osam mjeseci 2010. godine Hrvatsku je posjetilo 180 058 britanskih turista (što predstavlja povećanje od 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine) koji su ostvarili 872 022 noćenja. Republiku Hrvatsku je u 2009. godini posjetilo 249 768 britanskih turista koji su ostvarili 1 275 701 noćenja što predstavlja smanjenje dolazaka od 4,2% i povećanje noćenja od 2,7% u odnosu na 2008. godinu kada je RH posjetilo 260 765 britanskih turista koji su ostvarili 1 242 309 noćenja.

UK  je u prijeratnom razdoblju bila po značaju 2. strano emitivno tržište za Hrvatsku (iza Njemačke). Poseban značaj britansko tržište je imalo zbog činjenice što se čak 60% turističkog prometa odvijalo izvan dva ljetna mjeseca, s početkom dolaska britanskih turista već u travnju i posljednjim odlascima u studenom. U poslijeratnom  razdoblju tržište UK se oporavlja najsporije od svih zapadnih tržišta. Tek od 1996. turistički promet iz UK postupno raste. (PS/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox