Unatoč zaradi od 200 kuna dnevno, nitko ne želi brati mandarine?!

U dolini Neretve ove godine treba obrati 45.000 tona mandarina, no problem je nedostatak radne snage. Nezaposleni iz Hrvatske nisu zainteresirani za ovaj posao, a državljani susjedne BiH na plantažama mandarina rade na crno, piše Slobodna Dalmacija.

Problem za plantažere je i novi Zakon o radu koji ne dopušta susjedsku pomoć, odnosno svi oni koji beru mandarine moraju imati sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme što znači brisanje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a gubi se i novčana naknada za nezaposlene po povratku na burzu.

Zarada od 200 kuna

Berači dnevno mogu zaraditi 200 kuna, a iskusniji berači u dogovoru s vlasnicima mogu zaraditi i više. Neki berači po ubranom gajbi traže šest kuna pa ako dnevno uberu oko 50 gajbi mogu zaraditi i više od 300 kuna.

Mandarine beru domaći nezaposleni koji su svejedno prijavljeni na burzu ili državljani BiH koji se ne mogu prijaviti za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Na taj način izravno se krši Zakon o radu, a inspekcija rada kad otkrije rad na crno na plantažama, kažnjava ilegalnog berača i vlasnika prekršajnom prijavom. Ilegalnim radnicima se zabranjuje rad, a strance se deportira iz zemlje te godinu dana ne smiju doći u Hrvatsku. Zbog svega toga vlada velika potražnja za radnicima.

Jedna od beračica koja je već deset godina na Zavodu za zapošljavanje rekla je za Slobodnu Dalmaciju kako je berba mandarina idealna za pokrpati kućni budžet

Svaki dan dobijemo i topli obrok, a radi se osam sati. Dobro zarađujemo i do sada nismo imali problema, kaže njena kolegica. (jk)


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox