Uprava Dalekovoda razmišlja o pokretanju predstečajne nagodbe

Foto: Shutterstock

Tvrtka Dalekovod trenutno se nalazi u vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa nekoliko poslovnih banaka, a Uprava razgovara s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe, objavio je Dalekovod putem Zagrebačke burze. 

Dalekovod se nada rješenju u razumnom roku kako se ugovoreni poslovi na domaćem i međunarodnom tržištu ne bi doveli u pitanje i kako se ne bi ugrozila međunarodna prisutnost i mogućnost natjecanja Dalekovoda na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi se u obavijesti dioničarima u kojoj Uprava Dalekovoda zbog "učestalih upita i mnoštva špekulacija te netočnih komentara na financijskom tržištu, medijima i forumima koji su utjecali na rušenje dionica Dalekovoda" pojašnjava trenutačno stanje u tvrtki.

Iz Uprave podsjećaju da grupa Dalekovod zapošljava oko 1.700 ljudi, Dalekovod i ostale članice grupe uredno plaćaju sve poreze i doprinose Hrvatskoj te je u posljednjih pet godina Dalekovod d.d. u državni proračun uplatio više od 2,5 milijardi kuna. Dalekovod d.d. i Dalekovod Proizvodnja d.o.o. su sa 100 milijuna eura godišnjeg izvoza, kako se navodi, jedni od najvećih izvoznika svojih proizvoda i usluga na tržište Europske unije, Norveške, Ukrajine i susjednih zemalja. Blokadom računa nanesena je velika šteta tvrtkama Dalekovod i Dalekovod Proizvodnja, ističe Uprava tvrtke. Također naglašavaju kako je tvrtka Dalekovod Proizvodnja, koja ima izuzetan pozitivan poslovni rezultat, preko 15 milijuna kuna neto, koja glavninu svojih proizvoda (oko 75 posto) plasira na inozemna tržišta, "ovim blokadama poslovnih banaka došla u vrlo tešku situaciju".

Veći prihodi ali blokada računa

Uzimajući u obzir činjenice da je tvrtka u zadnjih godinu dana povećala prihode, proizvodnju, naplatu potraživanja, ukupno ostvarene usluge cinčanja te ostvarila financiranje iz vlastitog poslovanja bez uzetih kredita, nejasna je činjenica da je Hrvatska poštanska banka (samo zbog sudužništva Dalekovod d.d.), u većinskom državnom vlasništvu, blokirala račun Dalekovod Proizvodnje u situaciji kada je Republika Hrvatska u isto tako lošem financijskom stanju, ističe Uprava Dalekovoda.

Nejasno je, dodaju, da se govori o povećanju investicija i apelira na povećanje proizvodnje, a u isto vrijeme se blokiraju računi tvrtki koje se uglavnom bave inozemnim tržištima. U Dalekovodu naglašavaju kako Dalekovod Proizvodnja ima unaprijed zaposlene kapacitete narednih pola godine većim dijelom kvalitetnim izvoznim poslovima sa skoro 600 zaposlenih u 3 tvornice. Situacija je tim gora jer su mnoge druge tvrtke vezane za Dalekovod i Dalekovod Proizvodnju čime se stvara dodatni pritisak, ističu iz Uprave tvrtke. 

Iz Dalekovoda naglašavaju kako Uprave obja društva "daju sve od sebe kako bi se spomenuti problemi riješili na prikladan način, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, očuvanja pozicije Društava na domaćem i međunarodnom tržištu te ujedno povratka uloženih sredstava banaka". Uprava Dalekovoda je 29. listopada putem Zagrebačke burze objavila da je tvrtki blokiran račun, nakon čega je cijena te dionice uglavnom padala, pa je sa zadnje cijene od 102,49 kuna na dan 29. listopada pala na 69 kuna na kraju jučerašnjeg trgovanja. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox