USKOK istražuje sporne ugovore Ine stare 10 godina

USKOK se odlučio na rješavanja slučaja starog gotovo deset godina. Sporna nabava nafte zbog koje je Ina oštećena za 3 milijuna dolara uskoro bi mogla doći na naplatu, piše Jutarnji list. 

Iako se radi o slučaju starom gotovo deset godina USKOK se na reaktiviranje odlučio nakon što je došao u posjed dosad nepoznatog nalaza Inine interne revizije, koji je pokazao da je vodeća naftna kompanija pretrpjela velike gubitke zbog sustava nabave nafte. Prilikom tog procesa Ina je u potpunosti postala ovisna o francuskom ELF Tradingu i kineskom Sinochemu. Unatoč tome što su procijene za štetu koju je Ina pretrpjela bile 9,4 milijuna kuna novi nalazi pokazuju da je ona ipak trostruko manja. 

Kaznena prijava koja je podnesena u travnju 2003. protiv tadašnjeg čelnog čovjeka Ine Tomislava Dragičevića pala je gotovo u zaborav. Iz Ine su bili iznenađeni skidanjem prašine s tog predmeta. Neki čak u svemu vide pokušaj rušenja Dragičevićevih izgleda da se vrati na jednu od čelnih pozicija u Ini. Dragičević se uz ministra Slavka Linića i bivšeg ministra gospodarstva Ljubu Jurčića spominjao kao jedan od kandidata za mjesto šefa novog Ininog Nadzornog odbora. 

Slučajeva koji su slični ovome u Ini je bilo i kasnije. Problem je tome što je kretanje nafte na svjetskom tržištu teško procijeniti pa se primjerice, prije nekoliko godina dogodilo da je netko u Ini odlučio kupiti veliku količinu nafte po cijeni od oko 130 dolara po barelu, koliko je tada vrijedila na svjetskom tržištu. Problem se pojavio kada je cijena umjesto očekivanog rasta ipak pala, zbog čega je Ina izgubila 1,8 milijardi kuna. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 25. siječnja 2012.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox