USKOK podigao optužnicu protiv Sanadera za MOL

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita, objavljeno je na stranicama USKOK-a, piše Jutanji list.

Kao što se i nagađalo posljednjih dana USKOK je podigao optužnicu protiv Sandera. Prenosimo priopćenje:

Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti, s visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10.000.000,00 eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj na TD INA te da će se za navedeni iznos dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD INA, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske.

USKOK: Sanader nije radio u interesu Hrvatske 

U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeći autoritet predsjednika Vlade RH iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.

Sanader mora uplatiti 10 milijuna eura u državni proračun 

U optužnici USKOK je predložio i to da se Sanaderu oduzme cijela protupravno stečena imovinska korist na način da se naloži uplata novčanog iznosa od 10.000.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti u korist državnog proračuna u roku od 15 dana od dana pravomoćne presude. U isto vrijeme kada je podinuta optužnica Hrvatskom saboru je upućen zahtjev za skidanjem imuniteta okrivljeniku Sanaderu. Kako je u ovom predmetu donesen nalog o provođenju istrage protiv još dvije osobe, to je Ured u odnosu na jednu osobu nalogom obustavio istragu, dok istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje i u ovom predmetu su 21. rujna 2011. Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama USKOK-a. (HT)

 

 


Izvor: www.jutanji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox