USKOK progonom kriminalaca puni državni proračun

Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, donesen prije nešto više od godinu dana, mogao bi, prema pisanju Večernjeg lista, državi uprihoditi pozamašnu svotu novca.

Posljednjih godina progon kriminalaca donosi značajan novac u državni proračun, a u slučaju kriminala u pretvorbi i privatizaciji, koji je jako utjecao i na gospodarsku efikasnost zemlje, to će biti posebno važno.

Prema izvještaju Državnog odvjetništva, iznosi oduzete koristi za djela koja su u nadležnosti USKOK-a, za korupciju i organizirani kriminal, u posljednje vrijeme jako su povećani, od svega milijun kuna u 2007. godini do čak 32,7 milijuna kuna u 2010. godini.

Postojeći propisi mogu se primijeniti i na postupke u kojima se primjenjuje odredba Ustava prema kojoj nema zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji, iako su ta djela počinja prije donošenja zakona. Naime, i prije donošenja tog zakona opće je načelo da imovinska korist stečena kaznenim djelom mora biti oduzeta, slažu se pravni stručnjaci. USKOK je, s druge strane, zadovoljan što se oduzimanjem imovinske koristi u državni proračun slije više novca nego što se izdvoji za cjelokupan rad tog ureda, oko 20 milijuna kuna. (jh)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox