Uskoro više neće biti besplatnih plastičnih vrećica?

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy zajedno s novim Zakonom o otpadu donijet će i niz pravilnika, a jednim od njih uvest će se, u trgovine i tržnice, naplata jednokratnih plastičnih vrećica koje se sada besplatno dijele, piše Glas Slavonije.

Nije poznato koliko će te vrećice koštati, a u Ministarstvu ne otkrivaju ni kako će se kontrolirati njihova naplata na tržnicama, mesnicama, pekarama i drugim mjestima gdje se sada besplatno dijele.

Podaci ekoloških udruga govore da, kad bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća generacija u okolišu bi imala oko 200 milijardi plastičnih vrećica manje. 

S druge strane, zagovornici vrećica kažu da je proizvodnja plastičnih vrećica manje štetna za okoliš od proizvodnje platnenih i papirnatih vrećica. Također, kažu da će se naplatom jednokratnih plastičnih vrećica, čija proizvodnja stoji oko pet lipa po komadu, obogatiti oni kojih ih budu prodavali pa makar i za samo pet lipa više. Također, smatraju da je papirnata  i plastična ambalaža neprikladna za nošenje vlažnog voća i povrća, primjerice s tržnice. (jk) 

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox