Uspješna 2010.? Avioprijevoznicima dobit od 15 milijardi dolara

Visoki dužnosnik Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA) prognozira da će neto dobit svjetskih zrakoplovnih kompanija u 2010. dosegnuti 15 milijardi dolara, što je osjetno više u odnosu na ranije prognoziranih 8,9 milijardi dolara.

 

Majdi Sabri, regionalni potpredsjednik IATA-e za Bliski istok i Sjevernu Afriku, reviziju prognoze naviše pripisuje značajnom rastu dobiti u trećem tromjesečju na Dalekom istoku, Sjedinjenim Državama i Europi.

Sabri je također naveo mjere štednje koje su usvojile europske zemlje kako bi se uhvatile u koštac s dužničkom krizom kao jedan od faktora koji bi mogao negativno utjecati na potražnju za uslugama zračnog prometa.

Dužnosnik IATA-e očekuje da će arapske zrakoplovne tvrtke ostvariti u 2010. neto dobit od oko 700 milijuna dolara, u usporedbi s oko 400 milijuna dolara gubitaka u prošloj godini.

Izvijestio je o stopama rasta u 2010. od 18,6 posto, odnosno 30 posto u putničkom i teretnom prometu na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, u usporedbi s globalnim stopama od 8,5 posto, odnosno 24 posto. (Hina/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox