Uzelac o konstitutivnosti hrvatskih Srba

Potpredsjednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac izjavio je za novosadski dnevni list "Dnevnik" od nedjelje da nije dobro kada se o položaju Srba u Hrvatskoj govori mimo legitimnih predstavnika srpske zajednice u RH.

 

Ne živimo više u socijalističkoj Hrvatskoj kao djelu SFRJ, u kojoj su Srbi bili konstitutivan narod, a dosta je dobro poznato kakvu su Srbi od toga imali ‘korist’. Ali ne živimo više ni u vremenu u kojem je hrvatska vlast jednostrano, ignorirajući Srbe, donjela 1990. odluku o izbacivanju naše zajednice iz ustava. Danas tražimo nova rješenja i u novim okolnostima, u Hrvatskoj kao samostalnoj državi koja, nadam se zajedno sa Srbijom, ide u EU - rekao je Uzelac.

Položaj Srba u Hrvatskoj, kako je rekao, puno je složeniji od toga da bude sveden na pitanje: konstitutivni narod, da ili ne, i ma koliko forma bila važna, nesuporedivo je važniji sadržaj.

 

Uzelac ističe važnost ovogodišnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj, naročito kada su u pitanju izbjegli i povratnici

Slijedom njihove volje, želje i nastojanja da žive u svom selu, gradu, u svojim kućama, stanovima... koje su morali napustiti, a koje sada povremeno obilaze iščekujući svoj konačni povratak, i ti ljudi bi trebali biti obuhvaćeni popisom kao stanovnici Republike Hrvatske. O tome smo se dogovorili s hrvatskim Državnim zavodom za statistiku. Isti taj obzir očekujemo i od nadležnih u Srbiji - kaže Uzelac. (Hina/dk)

Foto: vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox