Valamar očekuje oporavak prometa i otežane uvjete poslovanja

Prema objavljenim poslovnim rezultatima, Valamar Riviera je u prvom kvartalu 2022. godine ostvarila rezultate koji su usporedivi s 2019. godinom čime je nastavljen pozitivan trend oporavka turističkog poslovanja na pred-pandemijsku razinu.


Ostvareno je 59 milijuna kuna poslovnih prihoda i 147 tisuća noćenja. Ostvarena operativna dobit nije usporediva s prošlom godinom jer su troškovi rada bili ublaženi kroz značajne potpore Vlade za očuvanje radnih mjesta.

Investicije za sezonu 2022. u hotele, ljetovališta i kampove pod upravljanjem Valamara vrijedne su oko 530 milijuna kuna te čine važan pokretač rasta i pozitivnih očekivanja. Među najvećim investicijskim projektima ističe se ulaganje Imperial Riviere od 67 milijuna kuna u repozicioniranje Dalmacija [PLACESHOTEL] by Valamar u Makarskoj čije otvorenje se planira sredinom svibnja. Investicije Helios Farosa vrijedne su 220 milijuna kuna i odnose se na izgradnju Valamar Amicor Green Resorta i Aquamar bazenskog kompleksa na otoku Hvaru. Valamar Amicor Green Resort novi je koncept potpuno održivog ljetovališta koji slijedi najviše standarde zelene gradnje, korištenje obnovljivih izvora energije i visoku razinu energetske učinkovitosti koji Valamar planira otvoriti u srpnju ove godine.

Investicije za ovu sezonu uključuju i obnovu hotela Corinthia u Baški na otoku Krku u Valamar brend Sunny Plus, te poboljšanje kvalitete usluge u Valamar Bellevue Hotelu u Rapcu. Ulaganja se odnose i na izgradnju plaže Padova s pratećim sadržajima na otoku Rabu te nastavak ulaganja u kampove Istra Premium Camping Resort i Lanterna Premium Camping Resort. U Dubrovniku je otvorena nova Kuća Valamar za smještaj sezonskih zaposlenika, peta po redu u Valamarovim destinacijama.

Ovogodišnja Valamar kampanja za zapošljavanje provodi se pod krovnim programom „Prvi s razlogom“ s ciljem podizanja atraktivnosti ključnih zanimanja u turizmu, kroz ulaganja od 15 milijuna eura za povećanje plaća i programe nagrađivanja u 2022. godini. Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru se podižu prosječno za 14%, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto. Povećat će se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto. Osim podizanja osnovnih plaća, nastavlja se i s programima nagrađivanja izvrsnosti, kroz koje su u prošloj godini djelatnicima isplaćene nagrade u okviru programa „13. i 14. plaće“ u iznosu do 1.500 eura neto, ovisno o tome koliko su dugo i uspješno radili. Za ovu sezonu kreirani su i dodatni programi kojima je cilj poboljšanje zadovoljstva i odnosa zaposlenika prema poslu.

Ostvareni rezultati u prvom tromjesečju i trendovi u bookingu su ohrabrujući i najavljuju visoku potražnju za Hrvatskom ove turističke sezone te povratak na razine popunjenosti iz 2019. godine. Uslijed značajnog rasta cijena energije, rada i nabave, vidljiv je rizik inflacije koji doprinosi neizvjesnosti i otežanim uvjetima poslovanja, te osobito ugrožava budući razvoj i investicije koje su hrvatskom turizmu izrazito potrebne,  istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox