Van s državnim zaposlenicima, a privatnici neka rade što žele?

Sindikati državnih i javnih službi učlanjeni u Nezavisne hrvatske sindikate osuđuju pokušaje medija, političara i sindikalaca s političkim ambicijama da kod hrvatskih građana stvore predodžbu kako smanjenje broja zaposlenih, plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama i lokalnoj samoupravi predstavlja čarobni štapić za izlazak iz gospodarske krize.

 

Ne pristajemo na ulogu žrtvenog jarca u društvu, a zaposlene u javnom sektoru pozivamo da svojim radom pokažu kako je Hrvatska država u kojoj svoja demokratska, radna i socijalna prava građani mogu ostvariti upravo zbog postojanja i djelovanja državnih i javnih službi, ističe pet sindikata u zajedničkom priopćenju.
Zaposleni u javnom sektoru dijele zabrinutost za gospodarsko stanje i budućnost Hrvatske i žele svojim radom doprinijeti izlasku iz krize, ali kroz reforme koje će za cilj imati poboljšanje kvalitete usluga i doprinosa društvu, a ne isključivo fiskalni karakter.

Opasnost za Hrvatsku ne predstavlja broj zaposlenih koji se u razumnom roku može smanjiti pametnom kadrovskom politikom i prirodnim odljevom, već kriza upravljanja njenim nacionalnim resursima i ljudskim potencijalima. Brojčano manji javni sektor neće automatski povećati kvalitetu i učinkovitost njegova servisa, ali može dovesti u pitanje njegovo funkcioniranje na sadašnjoj razini, a bojimo se da bi tada hrvatski građani mogli kasno shvatiti što su izgubili.

Mi ne namjeravamo sugerirati kako riješiti problem brodogradilišta ili gospodarstva općenito, ali držimo nekorektnim nam se iz gospodarske grane koja se kroz sustav državnih potpora faktično pretvorila u državnu tvrtku dijele lekcije i otkazi ili prijeti MMF-om, ističu sindikati. Stoga one koji predlažu smanjenje broja zaposlenih u državnim i javnim službama molimo da hrvatskim građanima kažu i što će im to donijeti. Hoće li imati više u novca u džepovima? Više mjesta u vrtićima? Bolje zdravstvene usluge? Hoće li manje čekati na izdavanje dokumenata i dozvola? Hoće li im djeca biti sigurnija od nasilja na ulicama? - stoji u priopćenju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox