Vandoren: Sve zemlje JI Europe imaju perspektivu članstva

Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu u Dubrovniku.

 

Govoreći na trećoj radnoj sjednici "Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta" kojom završava dvodnevna parlamentarna konferencija OESS-a o temi "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi", Vandoren je rekao da moguća integracija zemalja regije koincidira sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji.

 

Razračunavanje s prošlošću

Vandoren je podsjetio kako je EU već dugo uključen u zbivanja u jugoistočnoj Europi kojoj je davala i daje snažnu političku potporu i značajna novčana sredstva. Po njegovoj ocjeni, priprema za bolju budućnost zahtijeva i razračunavanje s prošlošću. Bez pomirbe među zemljama regije, iako rane od ratnih sukoba još nisu zacijelile, skladna integracija njezinih zemalja u EU nije realistična opcija - rekao je Vandoren.

Kao nužne uvjete za pripremu za članstvo naveo je nastavak suradnje s Haaškim sudom, intenziviranje procesa za ratne zločine pred domaćim sudstvom i postizanje održivih rješenja za izbjeglice u svim zemljama regije.

 

Također je istaknuo nužnost da u svim zemljama regije koje žele ući u EU političke stranke, neovisno o ideološkim razilaženjima budu što je moguće jedinstvenije u podršci zaključenju pregovora u članstvu. Napomenuo je, kako je količina posla koja svaku zemlju očekuje u pregovorima golema, napomenuvši kako je sam tome svjedočio posljednjih godina u Hrvatskoj što je, kako je rekao, bila zahtjevna, ali i ugodna zadaća. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox