VE o zaštiti svjedoka, progonu ratnih zločinaca i pomirenju zemalja ex-Jugoslavije

Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe raspravljaju o trima izvješćima povezanima s prostorom bivše Jugoslavije - izvješću o zaštiti svjedoka, o pomirbi i političkom dijalogu, te o obvezi članica VE-a u suradnji u progonu ratnih zločinaca, prenose agencije.

Parlamentarci Vijeća Europe raspravljali su o izvješću Obveza zemalja članica Vijeća Europe u suradnji u progonu ratnog zločina, koje je sastavio hrvatski izvjestitelj u VE Miljenko Dorić iz Hrvatske narodne stranke (HNS). On je zastupnicima VE-a rekao da je privođenje ratnih zločinaca pravdi ključno za pomirbu u regiji, te je pozvao sve zemlje članice da poduzmu sve potrebne mjere protiv nekažnjivosti ratnog zločina. Dorić je u svom izvješću naglasio da je u borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina važna suradnja među država s prostora bivše Jugoslavije, ali da je nužna i suradnja "trećih zemalja". Također je pozvao sve članice VE-a da ne pružaju državljanstvo osobama optuženima za ratne zločine u drugoj zemlji, da brzo postupaju po zahtjevima za izručenje, te da reformiraju nacionalno zakonodavstvo kako bi olakšale suđenja za ratne zločine.

Gardetto: Zaštićeni svjedoci nisu dovoljno zaštićeni

Predstavljajući izvješće Zaštita svjedoka kao temelj za pravdu i pomirbu na Balkanu - monegaški izvjestitelj Vijeća Europe Jean-Charles Gardetto ocijenio je da je potrebno zaštititi svjedoke kako bi se došlo do istine o sukobima na području bivše Jugoslavije, prenosi AFP. Gardetto je u svom izvješću naveo da je u regiji postignut važan napredak u uspostavi sustava zaštite svjedoka, ali je ipak potrebno znatno poboljšati zaštitu jer mnogi potencijalni svjedoci ne žele svjedočiti zbog slučajeva prijetnji, zastrašivanja, pa čak i ubojstava. Izvjestitelj je utvrdio da sustavi u zemljama regije - ne jamče uvijek odgovarajuću zaštitu svjedoka uključenih u procese za ratne zločine, kao i za organizirani kriminal, na nacionalnim sudovima. Gardetto također smatra da postoje znatne razlike u zaštiti svjedoka u zemljama regije, a nijedna od njih ne osigurava potpun sustav zaštite svjedoka. Posljedice tih nedostataka najvidljivije su na Kosovu gdje su svjedoci ubijani. U BiH se svjedocima redovito prijeti i zastrašuje ih se, a u Hrvatskoj i Srbiji objavljena su imena nekih zaštićenih svjedoka - stoji u izvješću.

Marcenaro: Odnosi su se znatno popravili u protekle 3 godine

Talijanski izvjestitelj VE-a Pietro Marcenaro podnio je izvješće o Pomirbi i političkom dijalogu između zemalja bivše Jugoslavije, ocijenivši da situacija na Balkanu danas znatno bolja nego 2008. kad je počeo sastavljati izvješće. Marcenaro je rekao da su tome znatno pridonijeli bolji odnosi između država regije, osobito između Hrvatske i Srbije. Također je u svome izvješću ocijenio da je dogovor Hrvatske i Slovenije o rješavanju graničnog prijepora pred arbitražnim tijelom "pozitivan presedan". Parlamentarna skupština VE-a glasovat će kasnije u srijedu nakon rasprave u trima rezolucijama na temelju izvješća Dorića, Gardetta i Marcenara. Vijeće Europe je paneuropska organizacija sa sjedištem u francuskome Strasbourgu koju je 5. svibnja 1949. utemeljilo deset zemalja, a danas ima 47 članica. Zadaća je te organizacije diljem Europe uspostaviti zajednička te demokratska načela temeljena na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i drugim relevantnim dokumentima koji štite pojedinca. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox