Veleposlanik Kohorst, Jeff Blackard i Rick Santorum na predstavljanju podružnice Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka ACAP Zagreb

Još od Domovinskog rata nije bilo takvog žara i potrebe za suradnjom Hrvata u domovini s onima u inozemstvu i udruživanjem snaga kako bi Hrvatska uspjela zaustaviti trenutni egzodus radnog stanovništva.Parafrazirajući svjedočenje Marka Zuckerberga pred američkim Kongresom, nije dovoljno samo povezati Hrvate u dijaspori s Hrvatima u domovini, već treba osigurati da te veze imaju pozitivne rezultate.


Association of American Professionals - ACAP osnovan je prije tri godine u SAD-u, i kontinuirano otvara nove podružnice u drugim američkim gradovima. U srijedu, 10. listopada 2018. ACAP je predstavio svoju zagrebačku podružnicu. Manifestaciju su svojom nazočnošću uveličali Njegova ekscelencija W. Robert Kohorst veleposlanik SAD-a, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, Jeffory Blackard, američki građevinski poduzetnik i vlasnik tvrtke Blackard Global, Rick Santorum, bivši američki kongresmen i senator te aktualni politički komentator CNN-a, Gentry Beach, dopredsjednik Eden Green Technology i iskusan američki biznismen,  Davorin Štetner, član Gospodarskog vijeća predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i mnogi drugi ugledni gosti.

 Don Markušić, predsjednik ACAP-a Zagreb, objasnio je kako je zagrebačka podružnica ACAP-a jedinstveni koncept jer je riječ o američkoj organizaciji hrvatske dijaspore ovdje u Hrvatskoj. To omogućuje lakšu razmjenu informacija između Hrvata iz inozemstva i domovine, koji imaju priliku direktno utjecati na gospodarsku i političku scenu kako bi pomogli u razvoju nekih sektora kao što je medicinski turizam ali i utjecati na poboljšanje investicijske klime inicijativama kao što je Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske.

 Jeff Blackard naglasio je važnost uloge potpredsjednika ACAP Zagreba Tomislava Krmeka u pripremi Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja SAD-a i Hrvatske, na kojem surađuju od protekle godine. On čvrsto vjeruje da će ti napori rezultirati potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u bliskoj budućnosti. Rick Santorum je izjavio kako ACAP radi važan posao: "Hrvatska je dio NATO-a i imamo snažan odnos u obrambenoj sferi, ali moramo izgraditi naš gospodarski odnos. Trebamo ljude koji mogu utabati tu stazu".

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem ACAP podružnice u Zagrebu nakon što su mnogi ekonomisti, znanstvenici i institucije prepoznale dosadašnji ACAP-ov rad. Također je spomenuo da je Središnji državni ured za Hrvatsku inozemstvo pokrenuo online registar za Hrvate koji će dovesti do uspostavljanja boljeg umrežavanja i bližih odnosa između Hrvata u inozemstvu i onih u domovini.

 W. Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj prisjetio se susreta s brojnim Amerikancima hrvatskog podrijetla prije nego što je postao veleposlanik. "To je vaša vrijednost i trebamo izgraditi naš odnos. Ova podružnica je važna jer trebamo bolju komunikaciju između SAD-a i Hrvatske. Ovo je jedina američka organizacija dijaspore u Hrvatskoj. Sve mi je jasno, moramo riješiti problem dvostrukog oporezivanja, i  moja je životna misija da poduzmem sve što je u mojoj moći. Vaš rad me ohrabruje. Oduševljen sam što sam u američki veleposlanik u Hrvatskoj i što imam priliku podržavati odnos Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske", rekao je veleposlanik.

Članovi Upravnog odbora ACAP-a Zagreb, predsjednik Don Markušić, potpredsjednik Tomislav Krmek, tajnica Mašenjka Katić i blagajnica Lidija Šimrak pozivaju vas da postanete član ACAP-a i pridružite se zagrebačkoj podružnici ACAP-a kako bi zajedno omogućili Hrvatskoj da uspije.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox